ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії прирівняли автопробіги до мітингів

Подібний закон в Україні став однією з причин революції.

У Росії прирівняли автопробіги до мітингів
Автопробег в России против системы "Платон"
Фото: autoplus.su

Держдума РФ у п'ятницю прийняла в третьому читанні законопроект, який прирівнює автопробіги до мітингів, а створення наметових містечок - до пікетування.

Проект підтримали тільки депутати від партії "Єдина Росія" - він отримав 238 голосів, 199 депутатів проголосували проти, ще троє утрималися.

За проведення автопробігу або створення наметового містечка без узгодження з владою передбачені штрафи: для громадян - до 300 тисяч рублів, для посадових осіб - до 600 тисяч рублів, а для юридичних осіб - до 1 млн рублів. У другому читанні в проект було внесено норму про необхідність узгодження одиночних пікетів з використанням наметів, "кубів" та інших збірно-розбірних конструкцій, що швидко зводяться, якщо вони перешкоджають руху пішоходів і транспортних засобів.

Уряд вніс цей законопроект до Держдуми у вересні 2015 року. Документ передбачає зміни в законі "Про збори, мітинги, демонстрації, ходи і пікетування". Проект був розроблений міністерством внутрішніх справ РФ.

З кінця минулого року в Росії проходять масові протести далекобійників проти системи "Платон", яка забезпечує стягування плати за проїзд великовантажних автомобілів по федеральних трасах.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року Верховна Рада України прийняла закон, яким заборонила колони більше п'яти автомобілів. Цей документ був спрямований проти Автомайдану і входив у пакет так званих диктаторських законів. Їх прийняття призвело до ескалації протестів в Україні і в кінцевому підсумку до скинення Віктора Януковича. "Закони 16 січня" були скасовані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram