ГоловнаСвіт

Ципрас пригрозив блокувати роботу ЄС через наплив мігрантів до Греції

Австрія заявила про необхідність самостійно шукати способи контролю за своїм кордоном

Ципрас пригрозив блокувати роботу ЄС через наплив мігрантів до Греції
Алексис Ципрас
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас пригрозив блокувати роботу Євросоюзу, якщо Брюссель впритул не займе проблемою і реальним розподілом мігрантів по країнах ЄС.

Про це повідомляє euronews.Загроза з боку глави грецького уряду прозвучала на тлі того, що в столиці Греції накопичується все більше мігрантів з Афганістану, кордон для проходу яких закрили Македонія і Сербія.

Грецька поліція звозить афганців на автобусах до Афін, оскільки на кордоні з Македонією вони раз у раз блокували залізничні колії. З іншого боку в афінський порт далі прибувають тисячі нелегалів, які раніше висадилися на острови в Егейському морі.

"Деякі країни, здається, не розуміють, що угоди, наші спільні угоди, мусять або виконуватися, або цих угод просто не існує. Ми відмовляємося перетворювати власну країну в постійно діючий перевантажний пункт людських душ та водночас продовжувати "співпрацю" з Європейським Союзом і брати участь у його самітах, як ніби нічого не сталося", - заявив Ципрас.

У відповідь ЄС вимагає від Афін усунути недоліки контролю на грецькому кордоні. А деякі лідери європейських країн звинувачують Грецію в підриві принципів функціонування Шенгенської зони.

Напередодні Ципрас прийняв Верховного комісара з питань біженців Філіппо Гранді. Той приїхав до Греції, щоб на місці зібрати інформацію про ситуацію з мігрантами. За його словами, ЄС довгий час закликав Грецію до співпраці з питання мігрантів, але так і не отримав відповіді з боку Афін.

Невдоволення Афін викликала також нарада, що відбулася в середу у Відні, балканських країн і Австрії, оскільки грецьких представників на неї не запросили. МЗС Австрії відкрито заявило, що під час відсутності виразних дій з боку Брюсселя країна змушена, спільно з сусідами, сама шукати способи контролю за своїм кордоном.

Нагадаємо, минулого тижня Австрія ввела щоденні квоти на біженців, заявивши, що ухвалютиме не більше ніж 80 заяв на день від прохачів статусу біженця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram