ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Адвокати обвинуваченого у вбивстві Нємцова подали скаргу в ЄСПЛ

Обвинуваченого у вбивстві Нємцова катували і відмовляли йому у кваліфікованій юридичній допомозі

Адвокати обвинуваченого у вбивстві Нємцова подали скаргу в ЄСПЛ
Заур Дадаев
Фото: ph.livejournal.com

Юристи громадської організації "Комітет із запобігання тортурам", що захищає інтереси обвинуваченого у вбивстві політика Бориса Нємцова Заура Дадаєва, подали скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Відповідну інформацію було опубліковано на сайті Комітету.

"Правозахисники вважають, що стосовно Дадаєва було порушено кілька статей Європейської конвенції - заборона тортур і право на ефективне розслідування", - йдеться в повідомленні.

Комітет нагадав, що в березні 2015 року Дадаєв розповів членам Громадської спостережної комісії Москви, як 5 березня його викрали невідомі співробітники правоохоронних органів. Дадаєв сказав, що йому не давали їжу протягом трьох днів і катували струмом. У звіті Комісії описано численні садна на пальцях ніг, які, за словами обвинуваченого, залишилися після ударів струмом.

На думку юриста "Комітету з питань запобігання катуванням" Сергія Бабинця, "є серйозні підстави вважати, що до Дадаєва було застосовано незаконне фізичне насильство, це підтверджується і показами свідків, які бачили його здоровим до затримання, і медичними документами, і звітом Громадської спостережної комісії".

Він додав, що "слідство також порушило право Дадаєва на отримання кваліфікованої юридичної допомоги, коли відмовило адвокату Євгену Губіну в можливості зустрітися з Дадаєвим і отримати у нього докладні пояснення".

У зв'язку з цим правозахисники і звернулися до ЄСПЛ.

Бориса Нємцова застрелили 27 лютого на Великому Москворецькому мосту в Москві. За версією слідства, організатором і замовником злочину є уродженець Чечні Руслан Мухудінов. Наразі розслідування справи щодо ймовірних виконавців завершено, а справу щодо організаторів і замовників виділено в окреме провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram