ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Підозрювані в убивстві Нємцова розповіли про свої мотиви і про винагороду

Пошуки ймовірного організатора злочину тривають.

Підозрювані в убивстві Нємцова розповіли про свої мотиви і про винагороду
Подозреваемые в убийстве Немцова (Архив)
Фото: ph.livejournal.com

Журнал The New Times опублікував матеріали допитів Заура Дадаєва й Анзора Губашева, обвинувачених у вбивстві опозиціонера Бориса Нємцова.

У публікації матеріали кримінальної справи розділені на блоки "Мотиви", "Замовлення", "Стеження", "Вбивство". Далі подано їх стислий переказ, опублікований "Дождем".

1. Мотиви: "Він виступав проти нашої держави"

Анзор Губашев, який довго відмовлявся говорити, 18 березня 2015 року вперше дав свідчення і пояснив, що спонукало його до організації вбивства: він вважав, що Нємцов "виступав проти держави". Губашев вважав, що політика "забезпечував Захід", і тому він, Заур Дадаєв і "друг Беслан" домовилися організувати вбивство. (Беслан Шаванов був фігурантом справи, 7 березня під час затримання в Грозному він загинув від вибуху гранати).

Заур Дадаєв у своїх свідченнях від 8 березня 2015 року підтверджує, що до вбивства Нємцова його підштовхнуло те, що політик підтримав французький журнал Charlie Hebdo, який опублікував карикатуру на пророка Мухаммеда. Анзор Губашев не згадує журнал у своєму зізнанні, але каже, що Нємцов "зазіхнув на честь мусульман", що стало для нього "останнім".

2. П'ять мільйонів рублів заради Аллаха

Заур Дадаєв під час того самого допиту розповів, що приїхав до Москви 10 чи 11 січня. 12 січня він зустрівся з Губашевим і Шавановим, після чого вони почали стежити за Нємцовим. "Стежили, коли він йде на роботу, коли він приїжджає, куди і що, коли", - сказав Дадаєв на допиті.

Дадаєв розповів, що він також збирався в компанії інших своїх друзів і "знайомих своїх знайомих" і вони обговорювали ситуацію навколо Charlie Hebdo. Дадаєв згадав ще одного фігуранта справи, якогось Русіка, прізвища якого, за його словами, не знає. Русік був у компанії друзів Дадаева, і саме він запропонував йому вбити політика. Дадаєв розповів, що Русік не робив пропозицію про вбивство особисто йому, але говорив, що Нємцов хоче поширювати журнал Charlie Hebdo на території Росії.

"Я не погоджувався на гроші <...>, замовного вбивства не було", - сказав Дадаєв. Вони з Русіком домовилися, що він зробить це "Бісмілля" ( "заради Аллаха" - з арабської) й отримає за вбивство п'ять мільйонів рублів. Дадаєв при цьому сказав Русіку, що, якщо не одержить грошей, "жодної образи" не буде. Загальна сума замовлення становила 15 мільйонів рублів: по п'ять мільйонів кожному - Дадаєву, Губашеву і Шаванову.

3. Русік

Дадаєв згадував, що востаннє бачив Русіка, коли той відвозив його додому "21 числа". Русік їздив в автомобілі "Мерседес МЛ" з номером 007. Регіон, за словами обвинуваченого, - московський: "сто дев'яносто сьомий або сімдесят".

Анзор Губашев на допиті 30 березня розповів, що Русік винайняв для нього квартиру на вулиці Вєєрній у Москві. Але Губашев сказав, що не знає, де Русік жив у Москві і що ніколи не мав його номера телефону, але номер мав Дадаєв. Губашев також сказав, що не пам'ятає прізвища Русіка, але підкреслив, що вони познайомилися ще "десь у Чеченській республіці".

Сам Дадаєв сказав, що Русік дав йому пістолет, з якого потім він вистрілив у Нємцова. Причому, за його словами, пістолет був "з машиною". Автомобіль ЗАЗ для виконання вбивства пригнав Губашев. За його словами, він знайшов його "через інтернет"; автомобіль був зареєстрований у Московській області. При цьому Губашев сказав, що не знає, на кого оформлялася машина під час придбання. Дадаєв пояснив продавцеві, що не може оформити машину на себе, оскільки вони купують її для приятеля, паспорт якого віддали продавцю. Автомобіль, за словами Губашева, купили за 70 тис. рублів готівкою, які той позичив у своїх родичів. При цьому Губашев додав, що не пам'ятає, яка сума значилася в договорі купівлі-продажу.

4. День убивства

Обоє, Дадаєв і Губашев, зізнаються, що бачили Нємцова двічі чи тричі здалеку. Вони стежили за ним протягом всього дня, але не хотіли вбивати його, коли Нємцов був серед людей. Стежили за допомогою спеціально для цього купленого ЗАЗ або ходили за ним пішки. "Весь графік руху Нємцова був хаотичним, було вкрай складно його знайти і наздогнати, оскільки він любив пересуватися пішки по Москві і завжди перебував у натовпі. А ми не хотіли, щоб хтось ще постраждав через сторонніх людей під час убивства Нємцова", - розповів Губашев.

За його словами, в день убивства, 27 лютого, Беслан Шаванов приїхав до місця роботи Нємцова близько 11-ї ранку. Сам Губашев у цей час стежив біля будинку політика. Після десятої вечора водій повіз Нємцова в бік Червоної площі. Політик відпустив водія і пішки пішов зустрічатися з дівчиною. Беслан Шаванов і Анзор Губашев стежили за Нємцовим, поки він був у ресторані. Коли Нємцов вийшов із ресторану, разом з дівчиною рушив пішки. Шаванов і Губашев "у машину пішли, сіли й чекали, і він у результаті почав йти по мосту".

Губашев пояснив, що вони вбили Нємцова саме на мосту, тому що їм випало так, і "не барилися".

5. "Сміттєприбиральна машина, відскочив, ще три постріли"

Дадаєв, який стріляв у Нємцова, розповів, що наздоганяв політика на мосту, а Губашев і Шаванов у цей час були в автомобілі. За словами Дадаєва, він вистрілив тричі в Нємцова з відстані п'яти метрів. Мав пістолет із глушником. "Зробив три постріли з відстані п'яти метрів, машина проїхала (сміттєприбиральна), я відскакую", - розповів стрілець. Після пострілів Дадаєв побачив, як Нємцов почав підводитися, і зробив ще три постріли: "Сміттєприбиральна машина, відскочив, ще три постріли".

Губашев розповів, що всі три організатори вбивства мали секретні телефони. За словами Дадаєва, його телефон був увімкнений, коли він убивав Нємцова. Після останніх пострілів він сказав Губашеву, щоб той приїжджав, і вимкнув телефон.

З приводу пістолета Дадаєв сказав, що його дав Русік разом з патронами.

Бориса Нємцова застрелили 27 лютого 2015 року на Москворецькому мосту. Незабаром затримали перших імовірних виконавців убивства: Заура Дадаєва і Анзора Губашева. Вони зізналися в скоєнні злочину.

Пізніше затримали ще трьох передбачуваних виконавців вбивства: Хамзата Бахаєва, Шадіда Губашева і Тамерлана Ескерзанова. У січні голова Слідчого комітету Олександр Бастрикін заявив, що справу Нємцова розкрито. Після чого всім затриманим висунули звинувачення в остаточній редакції в січні 2016 року.

Імовірного організатора злочину, колишнього бійця батальйону внутрішніх військ Чечні "Північ" Руслана Мухудінова оголосили в міжнародний розшук. У справі також проходить колишній командир батальйону "Північ" Руслан Геремєєв, який також переховується. Заур Дадаєв також колись був офіцером батальйону "Північ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram