ГоловнаСвіт

Євросоюз оприлюднив проект створеного на противагу Росії Енергосоюзу

Територія ЄС буде географічно розділена на дев'ять регіонів

Євросоюз оприлюднив проект створеного на противагу Росії Енергосоюзу
Фото: www.ednist.info

Європейська комісія 16 лютого подала пакет енергетичних реформ, покликаних стати базою під час створення Енергетичного союзу країн Європейського Союзу.

Документ опубліковано на сайті Єврокомісії, повідомляє РБК-Україна.

Згідно з повідомленням, план Брюсселя передбачає забезпечити енергетичну безпеку європейських країн чотирма основними методами. Це зниження споживання енергії, підвищення власного її виробництва, оформлення єдиного інтегрованого ринку і диверсифікація зарубіжних постачальників.

У загальних рисах проект створення Енергетичного союзу було представлено ще рік тому, після чого його затвердили на березневому саміті Євросоюзу.

Згідно з представленими в лютому минулого року з пропозиціями Єврокомісії, частка російського газу на європейському ринку повинна знизитися за рахунок імпорту ЗПГ зі США, Канади, а також таких традиційних партнерів ЄС, як Алжир і Норвегія. Крім того, йшлося про запуск "Південного газового коридору" для постачання газу з Азербайджану та Туркменії.

Тепер Єврокомісія пропонує компроміс між національним і загальноєвропейським підходом: територія ЄС буде географічно розділена на дев'ять регіонів. Раз на чотири роки кожен із регіонів повинен буде надсилати в Брюссель аналіз оцінки ризиків і плани щодо енергобезпеки.

Єврокомісія візьме на себе координуючу і контрольну функції.

Російський концерн "Газпром" у пропозиціях Брюсселя прямо не згадують. Але, за новими правилами, приватні європейські газові компанії повинні повідомляти владу своїх країн і Єврокомісію про нові контракти з постачальниками відразу після їх укладення або поновлення. Це дозволить урядам враховувати такі угоди при аналізі ризиків, а Брюсселю - вимагати змін у регіональних планах, з огляду на подібні контракти.

Нагадаємо, ще в квітні 2014 року нинішній президент Європейської ради Дональд Туск - на той час голова уряду Польщі - закликав країни ЄС згуртуватися в енергетичний союз, який допоміг би знизити залежність європейських держав від поставок газу з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram