ГоловнаСвіт

Папа Франциск і Патріарх Кирило підписали спільну декларацію

Особливу увагу в документі приділено взаємодії між віруючими Православної та Католицької церков і примиренню православних і греко-католиків

У п'ятницю, 12 лютого, в міжнародному аеропорту імені Хосе Марті в Гавані, Куба, відбулася зустріч голів Російської Православної і Католицької церков Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і Папи Римського Франциска.

Після більш ніж двогодинної бесіди за зачиненими дверима ієрархи підписали спільну декларацію, текст якої доступний на сайті Радіо Ватикану.

Текст декларації на 10 аркушах містить заклик до миру в Сирії, Іраку та Україні, а також звернення до Європи "зберігати вірність основам християнства".

"Просимо міжнародну спільноту невідкладно діяти, щоб попередити чергове вигнання християн із Близького Сходу. Піднімаючи голос на захист переслідуваних християн, хочемо висловити своє співчуття з приводу страждань, яких зазнають вірні інших релігійних традицій, які також є жертвами громадянської війни, хаосу і терористичного насильства... Закликаємо міжнародну спільноту об'єднатися для того, щоб покласти край насильству і тероризму і, одночасно, через діалог привести до швидкого відновлення громадянського миру", - сказано в тексті декларації.

У підписаному ієрархами документі йдеться про необхідність міжрелігійного діалогу: "Відмінності в розумінні релігійних істин не повинні перешкоджати людям різних віросповідань жити в мирі та гармонії... Абсолютно неприйнятні спроби виправдовувати злочинні дії релігійними гаслами. Жоден злочин не може бути досконалим в Боже ім'я, "тому що Бог є Бог не безладу, а миру" (1 Кор, 14,33)".

Особливу увагу в декларації приділено питанню взаємодії між православними християнами і католиками.

"Православні і католики часто працюють пліч-о-пліч. Вони підтверджують досвід спільних духовних основ людського співжиття, даючи приклад євангельських цінностей... Православні та католики об’єднані не лише спільним Переданням Церкви першого тисячоріччя, але також місією проповідувати Христове Євангеліє в сучасному світі. Ця місія включає взаємопошану між членами християнських спільнот та виключає будь-які форми прозелітизму", - сказано в документі.

"Ми не конкуренти, а – брати, і цим поняттям повинні керуватися всі наші дії... Отож не можна погодитися з використання підступних засобів для того, щоб спонукати вірних переходити з однієї Церкви до іншої, зневажаючи їхню релігійну свободу чи їхні традиції", - підкреслюється в декларації.

"Сподіваємося, що наша зустріч зможе зробити вклад у примирення між греко-католиками і православними там, де існує напруження. Сьогодні очевидно, що метод «уніатизму», притаманний минулому, в значенні приєднання однієї спільноти до іншої, відриваючи її від своєї Церкви, не є способом, що дає змогу відновити єдність. Однак християнські спільноти, що з’явилися в таких історичних обставинах, мають право існувати та здійснювати все те, що є необхідним для задоволення духовних потреб своїх вірних, одночасно прагнучи жити в мирі зі своїми сусідами. Православні та греко-католики потребують примиритися та віднайти взаємоприйнятні форми співжиття.

Вболіваємо з приводу протистояння в Україні, що вже спричинило багато жертв, завдало незліченні страждання мирним мешканцям та привело суспільство до важкої економічної та гуманітарної кризи. Закликаємо всі сторони конфлікту до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру. Заохочуємо наші Церкви в Україні трудитись над досягненням суспільної гармонії, утриматися від участі в протистоянні та не підтримувати його подальший розвиток.

Висловлюємо побажання, щоб було подолано схизму між православними вірними в Україні на основі існуючих канонічних норм, щоб усі православні християни України жили в мирі та гармонії, і щоб католицькі спільноти країни сприяли цьому, щоб наше християнське братерство ставало дедалі видимішим", - сказано в документі, підписаному Папою Римським Франциском і Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram