ГоловнаСвіт

Рішення про атаку на Дебальцеве в січні 2015 року прийняв Путін, - розслідування

Російські блогери з'ясували, що Шойгу нагородив російського військового, який воював на Донбасі.

Рішення про атаку на Дебальцеве в січні 2015 року прийняв Путін, - розслідування
Разгромленные танки боевиков в Деабльцево (Архив)
Фото: www.facebook.com/aleksej.gerasimow

Рішення про атаку на Дебальцеве в січні 2015 року приймало вище керівництво Росії.

Про це йдеться в розслідуванні групи російських блогерів Conflict Intelligence Team (CIT).

Різка ескалація конфлікту на Донбасі відбулася в середині січня 2015 року. Як зазначає команда CIT, перед цим стало відомо, що зустріч "нормандської четвірки" скасовано, а Володимира Путіна не запросили на святкування 70-річчя звільнення Освенцима.

Перші повідомлення про перекриття траси, що вела в Дебальцеве, з'явилися на початку лютого. Блогери звертають увагу на те, що Дебальцеве є одним із найбільших транспортних вузлів Донбасу, що з'єднує залізничними коліями Донецьк, Луганськ і Ростов-на-Дону.

"Перехід Дебальцевого під контроль сил сепаратистів дозволяв би швидше перекидати сили, отримувати значно більше допомоги від Росії", - пише CTI.

Про те, що в боях за місто брали участь російські війська, раніше писала "Новая газета". Також про це йшлося в документальному фільмі Vice News. Автори розповіли, що російські військові в Дебальцевому мали наказ стріляти на ураження по всіх українських військових, які намагаються вийти з оточення, йдеться в розслідуванні CTI.

Блогери дізналися, що в боях за Дебальцеве брали участь військові 6-ї окремої танкової бригади Збройних сил РФ. Вони проаналізували сторінку у "ВКонтакте" Євгена Усова - одного із солдатів. За фотографіями і статусами вони з'ясували, що Усов отримав осколкове поранення і щонайпізніше 14 лютого його привезли в Москву, у військовий госпіталь імені Бурденка. У госпіталі солдата відвідав міністр оборони РФ Сергій Шойгу і нагородив годинником з емблемою Міноборони. Ці фотографії також є на сторінці Усова.

"Очевидно, що осколкове поранення можна отримати і в результаті необережного поводження з боєприпасами або на навчаннях, але хіба в такому разі його навідував би особисто міністр оборони Росії, ще й нагороджував годинником? Для нас очевидно, що така висока честь можлива тільки за участь у якомусь знаменному бою", - пишуть блогери. Востаннє Шойгу відвідував військовий госпіталь у липні, коли в Омську завалилася казарма.

Також участь 6-ї окремої танкової бригади російських ЗС у боях за Дебальцеве підтверджують фотографії. Зазначають, що, беручи участь у битвах на Донбасі, 6-та окрема танкова бригада застосовувала танки Т-72Б3, а як розпізнавальний знак використовувала біле коло, і танки Т-72Б3 з аналогічним розпізнавальним знаком були в боях за Дебальцеве.

Команда CIT прийшла до висновку, що рішення про різку ескалацію конфлікту й атаку на Дебальцеве приймав російський уряд.

"З огляду на те, що наступ на Дебальцеве почався під час переговорів президентів Росії і України, важко уявити, що таке рішення могло бути ухвалене кимось іншим, ніж президентом Росії Володимиром Путіним. Прояв такої ініціативи з боку міністра оборони Росії міг сильно зашкодити переговорам Володимира Путіна, тому ми вважаємо, що відповідальність за прийняття рішення про атаку на Дебальцеве і замикання котла несе особисто президент Росії Володимир Путін. Це рішення стало реакцією на дії представників нормандської четвірки і було інструментом тиску і на президента України Петра Порошенка, і на представників Заходу", - йдеться в розслідуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram