ГоловнаСвіт

ЄС підрахував вартість введення прикордонного контролю у країнах шенгенської зони

У разі відновлення паспортного контролю між країнами ЄС може серйозно скоротитися торгівля і турпотік

ЄС підрахував вартість введення прикордонного контролю у країнах шенгенської зони
Евросоюз
Фото: www.ednist.info

Введення контролю на кордонах 26 країн, що входять до шенгенської зони, коштуватиме Євросоюзу €100 млрд.

Про це пише The Independent з посиланням на джерела в уряді Франції.

Зокрема, на 20% через тимчасове відновлення паспортного контролю може скоротитися торгівля між країнами, на 38% - туристичний потік.

Наприкінці 2015 року додатковий контроль на своїх кордонах ввели Німеччина, Австрія, Франція, Швеція, Данія і Норвегія. Згідно з чинним законодавством, його можна вводити тільки на півроку. Наразі через мігрантську кризу європейські чиновники обговорюють можливість продовження такого режиму на два роки.

За словами датського міністра з міграційних питань Класса Діжхофа, швидше за все, країни ЄС звернуться до Єврокомісії з проханням про введення контролю на кордонах на два роки вже у травні. Однак це станеться тільки в тому разі, якщо країнам не вдасться зупинити потік біженців із близькосхідних і північноафриканських держав.

У 2015 році в Євросоюзі вибухнула криза через наплив біженців. Найбільше переселенців прибуває з Сирії, де з 2011 року триває громадянська війна. За даними ООН, у 2016 році міграційна хвиля до країн Європи може збільшитися удвічі, а за даними ЄС - втричі.

Згідно з Шенгенською конвенцією про відкриті кордони, країни-учасниці угоди мають право на тимчасове відновлення паспортного контролю на внутрішніх кордонах, якщо це необхідно для підтримки безпеки і громадського порядку.

Шенгенську угоду про спрощення паспортно-візового контролю підписали 14 червня 1985 року, спочатку вона стосувалася п'яти країн - Бельгії, Нідерландів, Люксембургу, Франції та Німеччини. Зараз до зони дії Шенгенської угоди входять 26 європейських держав.

Нагадаємо, напередодні ЄБРР допустив виділення майже $1 млрд на міграційну криза.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram