ГоловнаСвіт

НАТО: активність російських підводних човнів сягнула рівня "холодної війни"

В альянсі стурбовані ситуацією у Північній Атлантиці

НАТО: активність російських підводних човнів сягнула рівня "холодної війни"
Архив
Фото: rnns.ru

Керівництво ВМС НАТО вважає, що активність російських підводних човнів сягнула рівня "холодної війни".

Як повідомляє журнал Jane's Defence Weekly, начальник військово-морського командування альянсу віце-адмірал Клайв Джонстон заявив, що збільшена інтенсивність походів російських субмарин поєднується зі зростанням їхніх технічних характеристик.

Як зазначив Джонстон, Росія зробила "вражаючі інвестиції, не помічені на Заході", завдяки яким став можливим технологічний стрибок. Унаслідок цього стрибка російські субмарини сьогодні "володіють більшою автономністю, кращими системами і більш вільні у виборі можливих варіантів дій". Крім того, представник НАТО відзначив "зростання професіоналізму російських моряків, які управляють своїми човнами на рівні, який не відзначали раніше".

За словами адмірала, Північна Атлантика знову стала джерелом занепокоєння для НАТО, а командири з'єднань підводних човнів ВМС країн НАТО повідомляють "про найбільшу активність з боку російських підводних човнів, яку ми тільки бачили зі днів Холодної війни".

Джонстон зазначив, що ці події викликають занепокоєння, оскільки НАТО не розуміє оперативних і стратегічних цілей Росії. Адмірал повідомив, що рівень відкритості між двома сторонами значно знизився, а представники Альянсу в останні два роки не отримували запрошення на навчання в Росії, що ускладнює розуміння того, що відбувається. За його словами, багато країн НАТО задумалися про підвищення своїх можливостей у Північній Атлантиці.

У

грудні 2015 року розвідка ВМС США попередила про плани Росії розширити розгортання крилатих ракет нового покоління "Калібр" в рамках масштабного переозброєння ВМФ країни. 8 грудня того ж року підводний човен Чорноморського флоту "Ростов-на-Дону" завдав удару по позиціях бойовиків у Сирії із застосуванням крилатих ракет 3М14 комплексу "Калібр".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram