ГоловнаСвіт

Британія запідозрила Росію в прагненні створити міні-державу для Асада

Голова британського МЗС звинуватив РФ у розпалюванні громадянської війни в Сирії.

Британія запідозрила Росію в прагненні створити міні-державу для Асада
Филип Хэммонд

Великобританія запідозрила Росію в прагненні створити Алавітську міні-державу для Башара Асада на північному заході Сирії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Голова МЗС Великої Британії Філіп Хеммонд засумнівався в тому, що головною метою Росії є досягнення мирного врегулювання в Сирії.

"Чи прагне Росія дійсно миру, чи вона просто користується мирним процесом як фіговим листком, щоб спробувати домогтися якоїсь військової перемоги Асада, в результаті якої буде створено Алавітську міні-державу на північному заході Сирії?" - заявив він.

Також Хеммонд заявив, що російські авіаудари по позиціях супротивників Асада лише сприяють розпалюванню громадянської війни в Сирії і штовхають помірних сунітів у табір бойовиків.

"Має бути часова межа, коли Росія бере участь у переговорах як одна з рушійних сил політичного врегулювання і водночас бомбить тих, хто, як ми вважаємо, повинен стати майбутнім Сирії".

На питання журналістів про те, чи вважає він Росію винуватою у злочинах у Сирії, Хеммонд відповів: "На перший погляд, а такі питання потрібно досліджувати дуже ретельно, тривають невибіркові бомбардування цивільних районів, і, судячи з цього, це є порушенням міжнародного гуманітарного права".

Британський міністр також відкинув критику Росії, яка назвала його заяви "небезпечним вкидом".

Нагадаємо, напередодні Хеммонд заявив, що дії Росії в Сирії посилили позиції ІДІЛ.

У Женеві наприкінці січня стартував черговий раунд мирних переговорів з питань Сирії, покликаних влагодити відносини між офіційним Дамаском і опозицією. Очікують, що діалог триватиме шість місяців.

З березня 2011 року в Сирії триває громадянська війна, в якій військам Башара Асада протистоять і світські, і ісламістські групи збройної опозиції. Жертвами конфлікту, за оцінками правозахисників, стали понад 250 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram