ГоловнаСвіт

Новий прем'єр Молдови відмовився піти у відставку

Усі дії протестувальників, які суперечитимуть закону, будуть каратися

Новий прем'єр Молдови відмовився піти у відставку
Павел Филип
Фото: http://media1.noi.md

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп, який минулого тижня склав присягу на тлі масштабних протестів, відмовився залишати свій пост на вимогу опозиції.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Керівник уряду заявив, що в політичної еліти Молдови в умовах багатомісячної кризи влади та економічних проблем просто не залишилося б часу на повноцінні вибори, якби він покинув свій пост.

"Якби сьогодні ми пішли у відставку, парламенту дали би три місяці на формування нового кабінету. Це означає, що впродовж чотирьох місяців політики боролися б за місце в уряді. Ситуація призвела б до глибокої економічної та соціальної кризи. Цілком можливо, що в Молдові на чотири місяці перестали би платити зарплату", - сказав Філіп.

Говорячи про вуличні протести - опозиція після присяги нового голови кабміну погрожувала, зокрема, блокувати дороги - прем'єр сказав, що уряд буде протистояти маніфестантам на вулиці.

"Дороги ми розблокуємо. Всі дії протестувальників, які суперечитимуть закону, будуть каратися. Якщо протестувальники перейдуть межу і почнеться насильство, уряд реагуватиме в рамках закону", - сказав Філіп.

Уряд Павла Філіпа склав присягу вночі. Напередодні демонстранти, які виступали проти нового кабінету міністрів, прорвалися в парламент.

Однак коли протест вщух, прес-служба президента повідомила про те, що новий уряд почав роботу.

Нагадаємо, акції проти нового уряду на чолі з прем'єром Павлом Філіпом проходять у Молдові вже кілька днів. Серед її учасників як проросійські Партія соціалістів і "Наша партія", так і прихильники зближення з Європою з партії "Гідність і правда".

На думку протестувальників, затвердження Філіпа відбулося з порушенням регламенту — без обговорення програми кабінету міністрів, представлення складу уряду, а також у секретному режимі.

Політична криза в Молдові триває з вересня 2015 року, коли в Кишиневі почалися мітинги протесту. Приводом для них послужила так звана "крадіжка століття" - ще навесні розгорівся скандал, пов'язаний із виведенням із трьох найбільших банків країни в офшори 1 мільярда доларів.

У 2016 рік Молдова вступила без уряду. 29 жовтня 2015-го діючий кабінет міністрів на чолі з прем'єром Валерієм Стрільцем було відправлено у відставку за результатами голосування в парламенті країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram