ГоловнаСвіт

Мінфін США звинуватив Путіна в корупції

В уряді США "багато, багато років" знають секрет багатства Путіна

Мінфін США звинуватив Путіна в корупції
Фото: EPA/UPG

Міністерство фінансів США заявило, що вважає президента Росії Володимира Путіна причетним до корупції.

Про це йдеться в розслідуванні ВВС.

Директор Управління з контролю над іноземними активами міністерства фінансів США Адам Шубін, який курує санкції в Казначействі США, заявив виданню, що президент Росії корумпований, і що уряд США знає про це вже "багато, багато років".

"Ми бачили, як він збагачує своїх друзів, своїх близьких союзників, і маргіналізує тих, хто не належить до його друзів і не займає державні посади. Чи то енергетичне багатство Росії,чи то інші державні контракти, він дає це тим, хто, як він думає, служитиме йому, і виключає тих, у кому сумнівається. Для мене це корупція", - зазначив Адам Шубін.

Адам Шубін відмовився коментувати ВВС секретну доповідь ЦРУ від 2007 року, в якій багатство Путіна оцінювали в $40 млрд. Але він сказав, що знає секрет накопичення Путіним багатства.

"Він нібито отримує державну зарплату приблизно $110 тис. на рік. Однак це не зовсім точний показник його статку", - заявив представник Мінфіну США. Він зауважив, що російський президент "довгі роки працював над різними способами, щоб замаскувати свої статки".

Кремль заперечує такі звинувачення. Але джерела ВВС стверджують зворотне. Так, Дмитро Скарга, екс-гендиректор "Совкомфлоту", розповів, що він курував передачу яхти вартістю $35 млн Путіну. Як стверджує Скарга, 57-метрова "Олімпія" була подарунком від найвідомішого росіянина Великобританії - власника футбольного клубу "Челсі" Романа Абрамовича.

"Це факт, що пан Абрамович через свого співробітника передав яхту Путіну, - сказав він. - Я був на борту цієї яхти наприкінці березня 2002 року, в Амстердамі. І був представник Абрамовича... Він сказав, що Роман є власником цієї яхти".

За словами екс-гендиректора "Совкомфлоту", "Олімпію" передали президентові Росії за допомогою офшорної компанії. Потім він курував управління яхтою Володимира Путіна та підготовку звітів про поточні витрати судна. "Витрати на утримання та експлуатацію цієї яхти йшли з державного бюджету", - заявив Скарга.

За його словами, існування яхти тримали в секреті, бо вона належала особисто Володимиру Путіну, а не державі. ВВС запитала Абрамовича про яхту. Його адвокати назвали такі заяви спекуляціями та чутками. Путін відмовився давати коментар ВВС.

Коментуючи цю заяву Мінфіну США, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що "жодне з цих питань не потребує відповіді, оскільки звинувачення є чистою фікцією".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram