ГоловнаСвіт

У Кишиневі пройшов мітинг за дострокові вибори парламенту

Союзниками під час демонстрацій стали прозахідний і проросійський блоки.

У Кишиневі пройшов мітинг за дострокові вибори парламенту
Фото: http://point.md/

У центрі столиці Молдови пройшов багатотисячний мітинг проти нового уряду країни, його учасники виступають за дострокові перевибори парламенту.

Як повідомляє point.md, на мітингу було створено Раду національного порятунку, завданням якої стане організація протестів по всій Молдові. Учасники мітингу критикували олігарха і першого заступника голови Демократичної партії Володимира Плахотнюка, який, на їхню думку, стоїть за новим урядом країни.

Лідер проросійської "Нашої партії" Ренато Усатий зі сцени заявив, що опозиція після перевиборів планує переглянути підсумки приватизації в країні. Він також попередив, що в Молдові сьогодні будуть заблоковані національні траси.

Учасники акції вимагають перевиборів не пізніше квітня. Вони також наполягають на прямих виборах президента країни, який, згідно з нинішньою Конституцією, обирається парламентом під час таємного голосування.

Акції проти нового уряду на чолі з прем'єром Павлом Філіпом проходять в Молдові вже кілька днів. Серед її учасників як проросійські Партія соціалістів і «Наша партія», так і прихильники зближення з Європою з партії «Гідність і правда».

На думку протестуючих, затвердження Філіпа пройшло з порушеннями регламенту — без обговорення програми Кабінету Міністрів, подання складу уряду, а також у секретному режимі.

Політична криза в Молдові триває з вересня 2015 року, коли в Кишиневі почалися мітинги протесту. Приводом для них послужила так звана «крадіжка століття» - скандал, що розгорівся ще навесні, пов'язаний з виведенням з трьох найбільших банків країни в офшори 1 мільярда доларів.

У 2016 рік Молдова увійшла без уряду. 29 жовтня 2015-го чинний Кабінет Міністрів на чолі з прем'єром Валерієм Стрільцем був відправлений у відставку за результатами голосування в парламенті країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram