ГоловнаСвіт

Сербського політика з Косова засудили до дев'яти років ув'язнення

Судді визнали серба Івановича винуватим у вбивствах і тортурах албанського населення краю

Сербського політика з Косова засудили до дев'яти років ув'язнення
Фото: http://www.belvpo.com

Відомого сербського політика з Косова Олівера Івановича 21 січня засудили до дев'яти років позбавлення волі за військові злочини проти албанського населення краю.

Таке рішення ухвалила місія ЄС у галузі верховенства закону в Косово (EULEX), повідомляє ВВС.

Судді визнали етнічного серба Івановича винуватим у вбивствах і тортурах цивільного населення в 1999 році під час війни за незалежність Косова від Югославії. У той час сербські збройні угруповання нападали на місцевих албанців.

Згідно з рішенням суду, Іванович був одним із лідерів збройного угруповання, що діяло в районі міста Косовська-Мітровіца на півночі Косова.

Разом з Івановичем у тих самих злочинах звинувачували ще чотирьох сербів. Усіх чотирьох суд виправдав.

Івановича вважали помірним сербським політиком. Він постійно відкидав усі звинувачення у злочинах, називаючи їх політично мотивованими.

Будівлю суду під час слухань і оголошення вироку охороняла поліція. На думку представників сербської сторони, подібне рішення знову призведе до спалаху етнічних конфліктів у регіоні.

Івановича заарештували в січні 2014 року. Він став першим відомим сербським політиком, якого звинуватили у злочинах проти албанського населення Косова.

Нагадаємо, Косово, близько 90 відсотків населення якого становлять етнічні албанці, після війни 1998-1999 років перебувало під управлінням міжнародної адміністрації. У 2008 році ця колишня сербська провінція в односторонньому порядку проголосила незалежність. Відтоді незалежність Косова визнали більш ніж 90 країн, у тому числі США і більшість держав Євросоюзу. Сербія, однак, не визнає незалежності Косова.

Як повідомляли, в серпні 2015 року Сербія і Косово досягли прориву в переговорах про нормалізацію відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram