ГоловнаСвіт

Прокуратура Молдови порушила кримінальну справу за фактом штурму парламенту

Учасникам заворушень загрожує до 8 років в'язниці

Прокуратура Молдови порушила кримінальну справу за фактом штурму парламенту
Протестующие у здания парламента Молдовы
Фото: sputnik.md

Генеральна прокуратура Молдови порушила кримінальну справу за фактами масових заворушень біля будівлі молдавського парламенту.

Про це повідомляється на сайті молдавської Генпрокуратури.

"За фактами насильства, що мали місце у середу ввечері в будівлі парламенту Республіки Молдова розпочато кримінальне переслідування", - йдеться в повідомленні відомства.

Справу порушено за статтею 285 Кримінального кодексу республіки "Масові заворушення", яка передбачає покарання до 8 років позбавлення волі.

Наглядовий орган також зазначив, що мітинги, демонстрації, маніфестації, ходи або будь-які інші збори можуть організовуватися і проводитися тільки мирно. Заборонені і тягнуть за собою кримінальну відповідальність збори, на яких підбурюють до суспільного насильства, порушення громадського порядку, прав і свобод інших осіб, нагадали в прокуратурі.

Опозиція розпочала штурм парламенту в Кишиневі в середу, 20 січня, після затверждення депутатами нового голови уряду - представника Демократичної партії Павла Філіпа. Між протестувальниками та поліцейськими зчинилася колотнеча біля одного із задніх виходів з будинку. Співробітники правоохоронних органів застосували кийки та сльозогінний газ.

Сили правопорядку змогли витіснити протестувальників на вулицю. У сутичках постраждали десять осіб: семеро поліцейських і троє протестувальників.

Склад уряду і кандидатуру прем'єр-міністра парламент 57 голосами зі 101-го затвердив у середу, 20 січня. Павлу Філіпу довелося оголошувати склад і програму нового кабінету із залу засідання, оскільки трибуну для виступів заблокувала опозиційна фракція Партії соціалістів Молдови (ПСМ). Депутати від ПСМ вважають уряд незаконним і наполягають на проведенні дострокових виборів.

У 2016 рік Молдова вступила без уряду. 29 жовтня 2015 року діючий кабінет міністрів на чолі з прем'єром Валерієм Стрельцем відправили у відставку за результатами голосування в парламенті країни. За резолюцію про висловлення вотуму недовіри діючому уряду проголосували 65 зі 101 депутата.

18 жовтня 2015

року заарештували за звинуваченням у корупції колишній прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат. Він очолював Ліберально-демократичну партію, що входила до владної коаліції.

Політична криза в Молдові триває з вересня 2015 року - тоді в Кишиневі почалися акції протесту. Приводом для них стала так звана "крадіжка століття" -

скандал, що розгорівся ще навесні, пов'язаний із виведенням з трьох найбільших банків країни в офшори $1 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram