ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія звинуватила Іран у підбурюванні до заколотів на Близькому Сході

Ер-Ріяд очікує перетворення Ірану з "держави-ізгоя, що проповідує революцію", на "шановного члена світової спільноти".

Саудівська Аравія звинуватила Іран у підбурюванні до заколотів на Близькому Сході
Фото: wfhsmiddleeast.wikispaces.com

Влада Ірану причетна до "підбурювання до заколотів, нестабільності і хаосу" на Близькому Сході.

Про це повідомляє офіційне інформаційне агентство королівства Saudi Press Agency (SPA) з посиланням на можновладне джерело в МЗС Саудівської Аравії.

"Починаючи з революції 1979 року, за Іраном закріпилася слава країни, яка поширює підбурювання до заколотів, нестабільності і хаосу в регіоні", - заявило джерело.

Зокрема співрозмовник агентства звинуватив Тегеран у "експорті революцій", "вербуванні бойовиків" в Іраку, Лівані, Сирії та Ємені "під приводом підтримки пригноблених народів", а також в організації серії терактів і політичних убивств. Як доказ своєї позиції джерело в МЗС надало список із 58 пунктів, у якому перерахувало "злочинні діяння" Ісламської Республіки.

Джерело також заявило, що Саудівська Аравія за останні десятиліття стала країною, яка протистоїть "агресивній політиці" Тегерана. Голова МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр, у свою чергу, в статті, опублікованій в The New York Times, заявив, що світ очікує від Ірану перетворення з "держави-ізгоя, що проповідує революції", на "шановного члена світової спільноти". Для цього він закликав Тегеран "серйозно змінити" свою політику. При цьому він звинуватив Ісламську Республіку в підтримці сирійського лідера Башара Асада і бажанні насадити свою гегемонію на Близькому Сході.

"Саудівська Аравія не дозволить Ірану підірвати нашу безпеку або безпеку наших союзників. Ми присічемо будь-які спроби зробити це", - запевнив аль-Джубейр.

Конфлікт між Тегераном і Ер-Ріядом розпочався 2 січня, коли в Ірані розгромили посольство Саудівської Аравії в Тегерані і консульства цієї країни в Машхаді. Погроми саудівських посольства і консульства стали реакцією населення Ірану на звістку про страту в королівстві шиїтського проповідника Німра аль-Німра. Цього шейха разом із ще 46 людьми (серед них були і шиїти, і суніти) стратили 2 січня. Проповідника звинуватили у закликах до заворушень, "розпалюванні ворожнечі і розхитуванні національної єдності".

Страта шейха ан-Німра обурила шиїтів у всьому регіоні. Не тільки в Ірані, а й у Бахрейні, а також на батьківщині проповідника в Саудівській Аравії розгнівані шиїти вийшли на вулиці. Страта і спровоковані нею заворушення спровокували також серйозну дипломатичну кризу. Хоча жоден саудівський дипломат під час погрому не постраждав Ер-Ріяд розірвав відносини з Тегераном. Згодом приклад саудівців наслідували Бахрейн, Судан і Кувейт, а ОАЕ хоча і не розірвали відносин, але знизили їхній статус.

Нагадаємо, що 16 січня з Ірану зняли санкції. Після цього Cаудівська біржа обвалилася на 6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram