ГоловнаСвіт

МЗС Британії закликало Кемерона утриматися від нових санкцій проти Росії

За даними The Guardian, суд визнає підозрюваних у причетності до смерті Литвиненка винними

МЗС Британії закликало Кемерона утриматися від нових санкцій проти Росії
Александр Литвиненко (Архив)
Фото: politiken.dk

МЗС Великобританії закликало прем'єр-міністра Девіда Кемерона не вводити додаткові санкції проти Росії у зв'язку з рішенням суду за результатами розслідування "справи Литвиненка".

Про це пише The Guardian.

Очікується, що відповідне рішення буде подано в британський парламент у четвер, 21 січня, проте Кемерон зможе ознайомитися з ним вже сьогодні.

За попередніми даними, провину за смерть колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка суддя Роберт Оуен покладе на росіян - бізнесмена Дмитра Ковтуна і депутата Держдуми Андрія Лугового. Крім того, не виключено, що буде також зазначено, що відповідальність за загибель Литвиненка несе Росія, проте виникнуть суперечки з приводу того, що відповідальність держави не означає, що наказ про вбивство Литвиненка віддав сам Володимир Путін.

Британські дипломати аргументують своє прохання тим, що різкі кроки щодо Росії за результатами рішення суду не відповідають зовнішньополітичним інтересам королівства, зазначає The Guardian. Наразі Лондон зацікавлений у поліпшенні відносин з Москвою, зокрема з метою вирішення сирійської кризи та створення єдиного фронту проти "Ісламської держави", забороненої в Росії.

Також британське видання зазначає, що Кемерону, напевно, доведеться зіткнутися із серйозним тиском з боку ліберальних демократів - колишніх партнерів консерваторів у владній коаліції. Так, лідер партії Тім Фаррон вже запропонував створити британський аналог "списку Магнітського" і внести туди імена причетних до смерті Литвиненка.

"Отруївши одного зі своїх на британській землі, уряд Росії повністю проігнорував верховенство закону і у Великобританії, і на міжнародному рівні", - підкреслив Фаррон.

Очікується, що вимагати більш жорстких санкцій стосовно Росії буде і вдова Литвиненка Марина.

Разом з тим, як зазначає видання, британське МЗС і міністр внутрішніх справ мають намір зробити все можливе, щоб розслідування було повністю незалежним від уряду та рішення суду не було політичним актом.

The Guardian також зазначає, що, крім екстрадиції імовірних убивць Литвиненка, Великобританія швидше за все підтвердить раніше озвучену відмову співпрацювати з російською ФСБ. Раніше Великобританія вже звела співпрацю з ФСБ до мінімуму, крім того Лондон розглядає Росію як одне з основних джерел кіберзлочинів у Великобританії.

Литвиненко, який втік до Великобританії і працював на контррозвідку MI6, помер 23 листопада 2006 року у лондонській лікарні. Лікарі, які проводили експертизу, дійшли висновку, що його отруїли високорадіоактивним полонієм-210. У смерті побіжного контррозвідника британські слідчі запідозрили російських громадян Ковтуна і Лугового. Вони всі звинувачення заперечують. У Москві заявляли про причетність російського підприємця Бориса Березовського до цієї справи.

"Закон Магнітського" ухвалив Конгрес США у грудні 2012 року. Документ спочатку був спрямований проти осіб, імовірно причетних до загибелі у російському СІЗО адвоката Сергія Магнітського. Пізніше список поповнювався прізвищами людей, яких у США підозрюють у порушеннях прав людини. Зараз в американському списку є 34 прізвища.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram