ГоловнаСвіт

Російський фондовий ринок обвалився на тлі зниження ціни на нафту

Експерти прогнозують "панічні" розпродажі

Російський фондовий ринок обвалився на тлі зниження ціни на нафту
Фото: focus.ua

У п'ятницю, 15 січня, російські ринки, реагуючи на падіння цін на нафту ниже за $30 за барель, обвалилися до мінімальних із грудня 2014 року значень.

Про це повідомляє РБК.

Доларовий індекс РТС уперше з грудня 2014 року впав до 652,3 пункта, втративши з моменту відкриття 5,84%. Індекс ММВБ обвалився на 4,5% - до 1605,9 пункта.

"Основний каталізатор падіння дуже простий - це ціни на нафту... Коли нафта коштує менше, ніж $30 за барель, логічно очікувати розпродажів на російських ринках. А реакція ринків доволі яскрава, з двох причин: люди не всі ще повернулися після свят, і навіть тим, хто вже повернувся, потрібен був якийсь час на те, щоб зрозуміти, що відбувається", - розповів керівник трейдингу ІК "Атон" Ярослав Подсеваткін.

Він також не відкидає, що на російських ринках можуть початися панічні розпродажі.

"Росія при нафті $50 за барель і при нафті $30 за барель - це дві різні країни. В день ми видобуваємо близько 10 млн барелів нафти, різниця $20 дає втрати $200 млн на день, або понад $70 млрд на рік. Російські акції при низьких цінах на нафту втрачають привабливість", - пояснив Подсеваткін.

З ним погодився керуючий директор БКС Олег Чихладзе. На його думку, якщо нафта протримається нижче $30, то розпродажі почнуться не тільки на ринках акцій, але і на ринку облігацій.

"В інвесторів зараз немає надії, що станеться підвищення нафти вище за $30 за барель", - додав він.

Нагадаємо, падіння цін на нафту спровокувало також різке послаблення рубля проти долара і євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram