ГоловнаСвіт

У Туреччині заарештовано вчених, які закликали до мирного вирішення курдського питання

У Туреччині заарештовано вчених, які закликали до мирного вирішення курдського питання
Фото: torange.biz

Турецька поліція затримала 14 учених, які підписали звернення до влади із закликом припинити насильство на південному сході країни і мирно вирішити курдське питання.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

Затримання санкціонувала прокуратура турецької провінції Коджаелі. Вона ухвалила взяти під варту 21 вченого-підписанта звернення. Прокуратура висунула їм звинувачення в "публічному приниженні турецького народу, держави, уряду, парламенту, суду" і "пропаганді терористичної організації". Ще сімох осіб наразі не заарештували.

Свої підписи під закликом залишили 1 128 турецьких і зарубіжних учених. У петиції під назвою "Ми не будемо частиною цього злочину" вони закликали турецьку владу "припинити різанину і бійню" і повернутися до мирного врегулювання курдської проблеми. Звернення озвучили на спеціально організованій прес-конференції 11 січня, повідомляє CNN Turk.

"Ми закликаємо владу скласти дорожню карту для вирішення курдської проблеми і встановлення миру. Для цього вважаємо за необхідне залучити велику кількість незалежних експертів і добровільно заявляємо, що бажаємо взяти участь у цьому процесі", - цитує витяги з тексту звернення Politeka.net.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 12 січня звинуватив діячів науки в невігластві. "Цей натовп, що називає себе вченими, звинувачує державу у своїй заяві. Гей ви, так звана інтелігенціє! Ви не освічені, а темні люди. Ви зовсім не схожі на інтелектуалів. Ви невігласи і нічого не знаєте про схід і південний схід ( Туреччини). А ми знаємо цей регіон як свої домашні адреси", - цитує слова турецького лідера телеканал NTV.

Відносини між Робітничою партією Курдистану (РПК) і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в сприянні ісламістам.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. РПК вимагає створити курдську автономію у складі Туреччини.

Нагадаємо, напередодні в Туреччині в результаті теракту загинули 6 людей. За нападом стояли бойовики РПК.

Турецький фонд з прав людини повідомив про загибель 162 мирних жителів за період із 16 серпня 2015 року по 10 січня 2016 року. За цей час у 19 округах провінцій Діярбакир, Ширнак, Мардін, Хаккарі, де проживає близько 1,380 млн, 58 разів оголошували комендантську годину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram