ГоловнаСвіт

Іран звільнив моряків із захоплених кораблів ВМС США

Іранські військові з'ясували, що американські судна опинилися в іранських водах помилково.

Іран звільнив моряків із захоплених кораблів ВМС США
Фото: alternativechannel.org

Влада Ірану звільнила 10 американських моряків із затриманих напередодні в Перській затоці кораблів ВМС США.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на державне телебачення Ірану.

Інцидент збурив різку критику з боку Тегерана. Голова МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф зажадав від влади США офіційних вибачень. Командувач іранськими збройними силами генерал-майор Хасан Фірузабаді назвав затримання кораблів гарним уроком для американських конгресменів, які наполягають на введенні нових санкцій проти Ірану.

Тим часом командувач Військово-морськими силами (ВМС) Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Алі Фадаві заявив, що розслідування засвідчило, що на кораблях ВМС США зламалося навігаційне обладнання і в іранських водах вони опинилися помилково.

12 січня іранські військові затримали в Перській затоці два кораблі ВМС США. "Ми встановили контакт з Іраном і отримали запевнення, що екіпаж і судна відпустять негайно", - заявив тоді прес-секретар Пентагону Пітер Кук. За даними Fox News, два катери, після поломки на одному з них, дрейфували в іранських територіальних водах, де їх затримали сили КВІР і переправили на базу на острові Фарсі.

1 січня стало відомо, що Вашингтон відклав питання про введення нових санкцій проти Ірану, які планували схвалити через роботи Тегерана над створенням і вдосконаленням балістичних ракет. Іран і "шістка" (постійні члени Радбезу ООН і Німеччина) в середині липня 2015 року досягли домовленості щодо іранської ядерної програми, яка також передбачала обмеження на розробку такого виду зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram