ГоловнаСвіт

Із секретної доповіді НАТО відомо про складну ситуацію в Афганістані

За даними Альянсу, щодоби в середньому в Афганістані гинуть 22 військовослужбовців.

Із секретної доповіді НАТО відомо про складну ситуацію в Афганістані
Афганская армия (архив)
Фото: EPA/UPG

Ситуація з безпекою в Афганістані 2016 року далі погіршуватиметься через небоєздатність армії цієї країни.

Про це йдеться в секретній доповіді НАТО, опублікованій німецьким виданням Spiegel.

З документа випливає, що армія Афганістану, незважаючи на багатомільярдні вливання, не може виконувати свої функції. Зокрема зазначають, що зі 101 піхотного підрозділу реально боєздатний лише один, а ще 38 мають "численні проблеми". 10 батальйонів чисельністю 600 військовослужбовців кожен у доповіді назвали недієздатними.

Також наголошують, що найскладніша ситуація склалася на півдні Афганістану, де діють таліби. Згідно з доповіддю, із 17 батальйонів 205-го корпусу афганської армії, розквартированого в провінціях Кандагар і Забул, до обмеженої участі в боях придатні лише 12.

У документі також наголошують на складній ситуації з втратами особового складу афганської армії, що за 2015 рік зросли на 42%. За даними НАТО, щодоби в середньому в Афганістані гинуть 22 військовослужбовці, а загальне число втрат за рік перевищило 8 тис. осіб. Ситуацію ускладнює масове дезертирство солдатів, частина з яких переходить на бік талібів.

Ісламістський рух "Талібан" після виведення військ міжнародної коаліції знову взяв під контроль значну частину Афганістану. Таліби повністю витіснили урядові сили з південних провінцій Гільменд і Кандагар, крім того, вони захопили великі території в північних провінціях Кундуз і Бадахшан. У вересні 2015 року таліби захопили місто Кундуз, який афганська армія змогла відбити лише за допомогою авіаударів коаліції.

У грудні повідомляли, що бойовики "Ісламської держави" захопили частину чотирьох східних провінцій Афганістану, щоб створити нову провінцію "халіфату" на кордоні з Пакистаном. Успіхи ІД в Афганістані пов'язують із виведенням британських і американських військ із країни, а також із розколом усередині руху "Талібан".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram