ГоловнаСвіт

Угода про реформування ЄС може бути підписана в лютому, - Кемерон

Референдум про членство Великобританії в ЄС повинен пройти до кінця 2017 року

Угода про реформування ЄС може бути підписана в лютому, - Кемерон
Архив
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемеронн заявив, що вихід із складу Євросоюзу "не є правильним рішенням для Британії".

Як розповів в інтерв'ю Бі-бі-сі прем'єр-міністр, в лютому цього року на черговому саміті ЄС він сподівається добитися підписання угоди про реформування Євросоюзу.

Референдум про подальше членство Великобританії в Євросоюзі влада обіцяла провести до кінця 2017 року, проте, за словами Девіда Кемерона, він може бути проведений вже в цьому році - в тому випадку, якщо угода про реформи альянсу буде підписана в наступному місяці.

При цьому, якщо ж зусилля уряду з просування реформ виявляться марними, і більшість британців у час референдуму проголосує за вихід країни з ЄС, Девід Кемерон не стане подавати у відставку.

Пропозиції британського прем'єра про реформування Євросоюзу стосуються чотирьох основних пунктів: управління економікою, конкуренції, імміграції та суверенітету.

Так, британський прем'єр вимагає визнати, що євро не є єдиною валютою Євросоюзу, щоб країни, що не входять в єврозону, не були ущемлені в своїх економічних інтересах.

Великобританія також хотіла б отримати від Брюсселя гарантії, що їй не доведеться брати участь у програмах фінансової допомоги країнам єврозони.

Крім цього, Девід Кемерон закликає "зменшити тягар надмірного регулювання" європейської економіки і обмежити подальше розширення єдиного ринку.

Британський прем'єр виступає за посилення політики в галузі надання мігрантам соціальних допомог.

На думку Девіда Кемерона, Великобританія не потребує подальшої політичної інтеграції і "у більш тісному союзі" з рештою країн ЄС.

Крім того, голова британського уряду вважає, що національні парламенти країн-членів Євросоюзу повинні мати більше влади, щоб мати можливість блокувати директиви, що приймаються Брюсселем на місцях.

Нагадаємо, в Британії повинен пройти референдум про членство в ЄС до кінця 2017 року. Таку обіцянку дав прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон після свого переобрання в травні. Сам він неодноразово заявляв, що все-таки хоче бачити королівство в складі єдиної Європи, але із застереженням, що умови членства необхідно переглянути.

Наприкінці листопада повідомлялося, що більшість британців висловилися за вихід зі складу ЄС після терактів у Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram