ГоловнаСвіт

Прем'єр Словаччини закликав провести позачерговий саміт ЄС у зв'язку з нападами в Кельні

Заплановане на кінець року створення єдиної служби охорони кордонів Євросоюзу "є неприйнятним"

Прем'єр Словаччини закликав провести позачерговий саміт ЄС у зв'язку з нападами в Кельні
Фото: http://atnews.org

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо закликав провести позачерговий саміт ЄС зі врегулювання міграційної кризи.

Про це інформує ТАСС.

"Він необхідний, що продемонстрували нещодавні напади (біженців - прим. ред.) на жінок у Кельні", - підкреслив глава уряду.

Як заявив Фіцо, він має намір звернутися до голови Євроради Дональда Туска і голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, щоб вони продумали можливість прискорити створення підрозділів європейської прикордонної варти і берегової охорони.

"Для цього, як вважаю, необхідно скликати позачерговий саміт ЄС", - додав прем'єр.

На його думку, заплановане на кінець цього року створення єдиної служби охорони кордонів Євросоюзу "є неприйнятним".

"У світлі подій, що відбулися, ми не можемо чекати осені. Графік необхідно переглянути для якнайшвидшої реалізації проекту європейської прикордонної варти і берегової охорони", - зазначив словацький прем'єр.

Словаччина має намір активно брати участь у створенні ефективної прикордонної служби Євросоюзу. Міжнародним підрозділам республіка готова надати всі наявні у неї сили, виходячи з бюджету, чисельності населення і розмірів країни, зазначив Фіцо.

Повідомляється, що 1 січня у Словаччині сформовано спеціальний поліцейський підрозділ "Град". Його головне завдання - надання державам-членам ЄС допомоги в охороні зовнішніх кордонів Шенгенської зони.

Роберт Фіцо нагадав, що у 2015 році республіка забезпечувала охорону шенгенських кордонів в Угорщині та Словенії. "Нині ми прямуємо захищати її із зовнішнього боку - з боку Македонії", - підкреслив він.

За прогнозами глави уряду Словаччини, якщо в терміновому порядку не буде укріплено кордони Євросоюзу, то протягом 2016 року на територію організації проникне 3 млн нелегальних біженців з країн Близького Сходу та Північної Африки.

Ініціативу словацького прем'єра на своїй сторінці у Twitter підтримав його чеський колега Богуслав Соботка. "Чехія готова підтримати всі кроки для охорони кордонів ЄС", - зазначив він.

Нагадаємо, Польща і Словаччина виступили проти квот на біженців після подій у Кельні.

Як повідомлялося, після серії масових нападів на жінок у Кельні в новорічну ніч канцлер Ангела Меркель заявила, що Німеччина мусить ще раз розглянути питання про можливість депортації іноземців, засуджених за злочини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram