ГоловнаСвіт

Лікарі стурбовані перетворенням гонореї на невиліковну хворобу

Англійські лікарі продовжують виписувати пацієнтам неефективні препарати.

Лікарі стурбовані перетворенням гонореї на невиліковну хворобу
Салли Дэвис
Фото: Википедия

Головний лікар Англії Саллі Девіс (Sally Davies) заявила, що гонорея може перетворитися на невиліковну хворобу.

Як повідомляє The Guardian, вона надіслала в усі аптеки й усім лікарям загальної практики листи, де уточнила стратегію лікування цього венеричного захворювання.

Починаючи з вересня 2015 року, на півночі Англії спостерігають спалах гонореї з високим ступенем стійкості до антибіотиків. Ця інфекція почала швидко набувати імунітет до нових антибіотиків, що скорочує можливості лікарів. Їм рекомендують максимально ретельно добирати ліки.

Перші випадки "супергонореї", невразливої до антибіотика першої лінії азитроміцину, зафіксували в березні в місті Лідс. У всіх відомих випадках зараження хвороба спостерігалася в гетеросексуальних пацієнтів, партнери яких проживали і по сусідству, і в інших регіонах країни.

Дослідження, опубліковане в журналі BMJ Open, показало, що лікарі далі виписують хворим на гонорею антибіотики, які вже перестали діяти проти її збудника, і тим самим підвищують опірність мікроорганізмів. Наприклад, ципрофлоксацин не рекомендують виписувати вже з 2005 року, але при цьому 2007 року його включали у 42% рецептів, 2011 року - у 20%.

Недолікована гонорея може призвести до серйозних наслідків для здоров'я, зокрема безпліддя і небезпечних для життя запальних процесів у черевній порожнині. Крім того, вона провокує сліпоту в новонароджених, матері яких заразилися гонореєю. У Великобританії вона є другим за поширенням венеричним захворюванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram