ГоловнаСвіт

Японія і Південна Корея врегулювали історичну суперечку про сексуальне рабство

Токіо обіцяє виплатити компенсації "жінкам втіхи"

Японія і Південна Корея врегулювали історичну суперечку про сексуальне рабство
Фумио Кисида и Юн Бен Сэ
Фото: EPA/UPG

Японія і Південна Корея врегулювали історичну суперечку щодо одного з найболючіших питань у відносинах двох країн після Другої світової війни. Японія визнала відповідальність за сексуальну експлуатацію корейських жінок у роки війни.

Про це заявили міністри закордонних справ двох країн під час зустрічі в Сеулі, інформує агентство Рейтер.

За словами глави японського МЗС Фуміо Кісіди (Fumio Kishida), Японія відчуває "глибоку відповідальність" за сексуальну експлуатацію корейських жінок у роки Другої світової війни (японська сторона називала їх "жінками для втіхи"). Крім того, міністр заявив, що Токіо готовий виділити кошти на допомогу жінкам, які в роки війни зазнали насильства.

Кісіда також зазначив, що прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе "ще раз висловлює свої сердечні вибачення і співчуття тим, хто як "жінки для втіхи", постраждав психологічно і фізично".

Глава МЗС Південної Кореї Юн Бен Се (Yun Byung-Se), з яким японський міністр давав спільну прес-конференцію, заявив, що питання "жінок для втіхи" у відносинах між Токіо і Сеулом вирішено "остаточно і безповоротно".

Солдати армії Японії забирали жінок в рабство практично на всіх територіях, де діяли в роки Другої світової війни: у Південній Кореї, Китаї, Філіппінах, М'янмі, Таїланді, В'єтнамі, Індонезії та низці інших країн. Оцінки кількості жертв насильства серйозно відрізняються: від 20 тис. осіб до 360-410 тис. осіб на китайських ресурсах. Жінок забирали з їхніх будинків і доставляли у так звані "станції втіхи".

Влада Японії і раніше неодноразово приносила вибачення за залучення жінок до проституції, проте відмовлялася виплачувати у зв'язку з цим компенсації. У 2007 році прем'єр-міністр Абе заявляв, що масовість залучення жінок на окупованих територіях до заняття проституцією залишається недоведеною. Тоді ж палата представників США і Європарламент ухвалили спеціальні резолюції, які закликали Японію взяти на себе відповідальність за феномен "жінок для втіхи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram