ГоловнаСвіт

Китайцям офіційно дозволили мати двох дітей після 36-літньої заборони

Китайська влада перейнялася проблемою старіння нації.

Китайцям офіційно дозволили мати двох дітей після 36-літньої заборони
Маленькие китайцы

Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників (парламент КНР) схвалив законопроект, який дозволяє китайським сім'ям мати двох дітей.

Про це повідомляє ВВС із посиланням на китайські ЗМІ.

Про цю зміну в законодавстві компартія Китаю оголосила в жовтні, але парламент офіційно схвалив лише зараз. Закон набирає чинності із 1 січня 2016 року.

Політику "Одна сім'я - одна дитина" ухвалили 36 років тому, 1979 року, і вона стосувалася більшості сімей країни, крім представників окремих етнічних груп і регіонів.

2013 року китайська влада пом'якшила правило, яке дозволило сім'ям мати двох дітей, якщо один із батьків був єдиною дитиною в сім'ї.

До цього більшість міських пар могли мати тільки одну дитину, а сім'ям, які живуть у селах, дозволялося мати двох дітей, якщо первістком була дівчинка.

Раніше китайська влада заявляла, що політика однієї дитини різко скоротила приріст населення, проте багато західних демографів критикували дії КНР.

На їхню думку, політика "Одна сім'я - одна дитина" мало впливає на приріст населення, але спричиняє масу небажаних побічних ефектів. Серед подібних ефектів демографи називали, зокрема, той факт, що населення Китаю стрімко старіє, а також гендерний дисбаланс. За прогнозами ООН, до 2050 року понад чверть населення Китаю буде старшим за 65 років - і на молоде покоління ляже тягар турботи про старих.

Нагадаємо, раніше сьогодні повідомляли що Китай уперше у своїй історії заборонив побутове насильство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram