ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії порушили ще одну справу проти голови фонду Hermitage Capital

Браудер вважає, що Чайка спробував зігнати на ньому свою злість

У Росії порушили ще одну справу проти голови фонду Hermitage Capital
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Проти засновника фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера (зараз він проживає у Лондоні) у Росії порушили нову кримінальну справу.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на джерело, близьке до слідства.

"Мова йде про розслідування нових епізодів шахрайської діяльності Браудера із захоплення активів великих російських підприємств", - розповів співрозмовник агентства.

За словами джерела, рішення про порушення кримінальної справи ухвалили 14 грудня. Жодні подробиці розкривати він відмовився.

14 грудня у газеті "Коммерсантъ" з'явилася відповідь генпрокурора РФ Юрія Чайки, у якій він стверджував, що розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального про бізнес його синів Артема та Ігоря "замовив" Браудер і "спецслужби США, що стоять за ним".

Браудер пізніше ці звинувачення відкинув. "Я перебуваю під великим враженням, - сказав він, - від розслідування, проведеного для збору матеріалів цього фільму. Аплодую його сміливості в оприлюдненні шокуючих звинувачень проти Чайки та його родини, але я не брав участь у розслідуванні і не фінансував цей фільм".

Тим часом, Браудер розповів в інтерв'ю "Дождю",чому, на його думку, Чайка назвав його причетним до фільму-розслідування ФБК про бізнес його синів.

"Мені складно заглянути в голову цієї людини, я не знаю його комплексів і його страхів. Я думаю, через те, що це відео сильно скомпрометувало його, він дуже занепокоївся. Воно піддає сумніву його чесність і порушує питання про зловживання посадовим становищем" , - вважає Браудер.

Співзасновник фонду припускає, що Чайка шукав, на кому зігнати свою злість. Також він має багато приводів бути незадоволеним Браудером, оскільки і генпрокурора, і всю Генпрокуратуру намагаються притягнути до відповідальності за смерть юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського.

"Я думаю, він хвилюється, що Магнітський, злякавшись за своє життя, пішов до генерального прокурора, а потім помер, коли той все ще був у владі. Мені здається, що він хвилюється, що ми показуємо, яким чином він причетний до приховування вбивства Магнітського і крадіжки $230 млн", - припускає співзасновник Hermitage Capital.

Текст Чайки, опублікований у газеті "Коммерсантъ", Браудер пов'язує з авторством іншої людини. Автора він називає "стурбованою, емоційно нестабільною людиною". "Це виглядає, як істерика маленької дитини, яка злиться на когось. Він написав багато божевільних речей, які навіть не варті коментаря", - сказав Браудер.

1 грудня Фонд боротьби з корупцією оприлюднив фільм-розслідування про бізнес сім'ї генпрокурора РФ Юрія Чайки. За даними ФБК, один із синів генпрокурора Артема Чайки має готель у Греції і банківські рахунки у Швейцарії, куди переказують гроші, отримані із незаконних махінацій. Серед злочинних схем, які описав ФБК, є захоплення контролю над Верхньоленським пароплавством і продаж його суден фірмам-фальшивкам. Також у розслідуванні є натяк на причетність Артема Чайки до загибелі колишнього директора цього підприємства.

У 2013 році в Росії главу Hermitage Capital заочно засудили до дев'яти років позбавлення волі. Його визнали винним у скоєнні податкових злочинів. У листопаді 2008 року за звинуваченням у допомозі Браудеру в ухиленні від сплати податків заарештували юриста Сергія Магнітського (він помер у слідчому ізоляторі через 11 місяців).

Фонд Hermitage Capital засновано у 1996 році. Працював у Росії до 2006 року, ставши одним із найбільших зарубіжних інвестиційних фондів у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram