ГоловнаСвіт

ООН розкритикувала арабську коаліцію за авіаудари в Ємені

За останніми даними, жертвами єменського конфлікту стали 2700 осіб.

ООН розкритикувала арабську коаліцію за авіаудари в Ємені
Архив
Фото: EPA/UPG

"Непропорційно велике" число ударів по мирних громадянах у Ємені здійснюється арабською коаліцією на чолі із Саудівською Аравією.

Про це заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд аль-Хусейн (Zeid Raad al-Hussein), виступаючи в Радбезі ООН, де напередодні обговорювали ситуацію в Ємені, повідомляє Associated Press.

"Я вкрай заклопотано спостерігав за продовженням обстрілів із землі і з повітря районів з високою щільністю населення, а також за руйнуванням цивільної інфраструктури - особливо лікарень і шкіл - усіма сторонами конфлікту, хоча невідповідна кількість таких випадків, судячи з усього, стала результатом авіаударів, здійснених силами коаліції", - заявив аль-Хусейн.

Очолювана Саудівською Аравією коаліція з 26 березня завдає ударів по районах, контрольованих повстанцями-хуситами і частиною армії, що зберегла вірність екс-президентові Алі Абдаллі Салеху.

За даними ООН, жертвами конфлікту в Ємені стали 2700 мирних громадян, зокрема 637 дітей. В ООН також вказують на те, що чотирьом п'ятим 21-мільйонного населення країни потрібна гуманітарна допомога.

15 грудня в Ємені набула чинності угода про припинення вогню строком на тиждень, що збіглося зі стартом мирних переговорів, підтримуваних ООН. 20 грудня режим припинення вогню продовжили ще на тиждень. Нагадаємо, наприкінці вересня в результаті авіаудару по весіллю в Ємені загинула 131 людина. Буквально через тиждень унаслідок авіаудару по ще одному весіллю було вбито 13 осіб.

На початку 2015-го заколотники захопили столицю країни Сану і почали наступ на південь. Через кілька місяців хусити взяли стратегічно важливе портове місто Аден, після чого єменський лідер утік до Саудівської Аравії.

Наприкінці березня очолювана Ер-Ріядом коаліція почала військову кампанію проти повстанців, щоб повернути Хаді до влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram