ГоловнаСвіт

Парламент Греції легалізував одностатеві шлюби

Греція стала першою православною країною, яка фактично узаконила одностатеві шлюби

Парламент Греції легалізував одностатеві шлюби
Фото: EPA/UPG

Парламент Греції прийняв закон про легалізацію одностатевих союзів, фактично прирівнявши їх до шлюбів.

Про це повідомляє "Дождь" із посиланням на видання Protothema.

Цей закон розширює поняття цивільних союзів для одностатевих пар, надаючи їм право успадкування субсидій і пенсійних зобов'язань держави. Законопроект підтримали дві третини законодавців (194), проти висловилися лише 55. "За" проголосували і владна СІРІЗА, і представники лівоцентристської ПАСОК.

У складі правоцентристської партії "Нова демократія" за легалізацію одностатевих шлюбів проголосували 29 із 75 депутатів. Керівництво партії відмовилося підтримати законопроект, зажадавши включити в нього заборону на усиновлення такими парами дітей.

Проти проголосували партнери СІРІЗА з владної коаліції - "Незалежні греки" і ультраправа партія "Золота зоря".

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас привітав рішення парламенту про рівні права для всіх громадян "незалежно від статі, сексуальної орієнтації".

"Замість святкування нам слід би попросити вибачення в сотень тисяч співвітчизників, які були позбавлені цих прав усі ці роки", - зазначив він.

Греція стала першою православною країною, яка узаконила одностатеві шлюби. Православна церква, чий офіційний статус закріплено в конституції країни, активно виступала проти ухвалення закону.

Нагадаємо, громадяни Словенії на референдумі в неділю, 20 грудня, відмовилися дозволити легалізацію одностатевих шлюбів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram