ГоловнаСвіт

Литва ввела плату за проїзд російських вантажівок у відповідь на "Платон"

Передбачають, що російські фури за рік поповнять литовський бюджет на €5 млн.

Литва ввела плату за проїзд російських вантажівок у відповідь на "Платон"
Протестующие против "Платона" дальнобойщики
Фото: sia.ru

Власникам 12-тонників, зареєстрованих у Росії, доведеться з 21 грудня платити за проїзд литовськими дорогами через запуск у Росії системи "Платон".

Про це повідомив керівник Дирекції автодоріг Литви Егідіюс Скродяніс, повідомляє ТАСС.

Чиновник зазначив, що ця новація стала відповіддю на запуск у Росії з 15 листопада системи "Платон" для отримання плати з великих вантажівок за проїзд федеральними трасами.

Він пояснив, що плату за проїзд вантажного транспорту автотрасами Литви стягують із 2005 року, але міжурядові угоди від 1992-1993 років звільняли транспорт обох країн від цього збору. Добовий проїзний (так звана віньєтка) для вантажівок, який можна купити на автозаправках, коштує €11. За попередніми оцінками, російські фури за рік поповнять литовський бюджет на €5 млн.

Наприкінці листопада МЗС Литви скерувало ноту російській стороні, в якій поскаржилося на труднощі, які виникли через введення системи плати за проїзд вантажівок.

Під час великої прес-конференції 17 грудня президент РФ Володимир Путін заявив,що вважає за доцільне скасувати транспортний податок для 12-тонників як компенсацію додаткових витрат під час введення системи "Платон". "Дуже розраховую на те, що уряд найближчим часом, на початку року, це зробить", - сказав він.

Новий збір обурив російських далекобійників, які влаштовували протести по всій країні, вимагаючи скасувати його. Власники фур упевнені, що додаткові витрати на транспортування неминуче позначаться на вартості продуктів на полицях супермаркетів. Про це ж у листі прем'єр-міністру РФ Дмитрові Медведєву повідомляли на початку грудня об'єднання виробників продовольства та роздрібної торгівлі.

Окрім того, логістичні компанії скаржилися на численні збої в роботі системи в перший тиждень після запуску. Ввести тимчасовий мораторій на стягнення збору за проїзд із важких вантажівок також просив бізнес-омбудсмен Борис Тітов.

Систему оплати за користування федеральними трасами для вантажних автомобілів масою понад 12 тонн, що отримала назву "Платон", ввели в Росії 15 листопада. Тариф за проїзд становить 1,53 рубля за кілометр, з 1 березня 2016 року він зросте до 3,06 рубля. Плату стягують і з російського, і з іноземного транспорту. Зібрані з вантажівок кошти спрямовують у Федеральний дорожній фонд. За перший рік роботи заплановано зібрати близько 40 млрд рублів.

Нагадаємо, 4 грудня протестувальники-далекобійники частково перекрили МКАД, а 9 грудня - трасу "Дон".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram