ГоловнаСвіт

В Естонії та Фінляндії не помітили зміни радіаційного фону після аварії на ЛАЕС

Жителі Соснового Бору згадали про Чорнобиль і вишикувалися в чергах за йодом і грошима

В Естонії та Фінляндії не помітили зміни радіаційного фону після аварії на ЛАЕС
ЛАЭС
Фото: laes.ru

Радіаційна обстановка навколо ЛАЕС і в Фінляндії нормальна, повідомив Фінський наглядовий орган з ядерної безпеки STUK у "Твітері". "У разі будь-яких змін, автоматична система моніторингу їх відстежить. Загрози життю людей немає", - наголошується в повідомленні, яке цитує новинний сайт 47news.ru.

Також залишається в нормі радіаційний фон в Естонії, у тому числі на прикордонній території. Про це "Фонтанке.ру" повідомили в департаменті навколишнього середовища уряду Естонії. У відомстві також зазначили, що він не змінювався протягом дня.

Окрім того, як повідомляє "Фонтанка.fi" з посиланням на офіційний сайт STUK, на вимірювальній станції в Іматрі розташований спеціальний лічильник, який здатний виявляти навіть дуже малу кількість радіоактивних речовин у повітрі.

"Цей лічильник у десять тисяч разів чутливіший, ніж звичайні датчики, що вимірюють радіацію на моніторинговій станції", - підкреслюють фінські фахівці.

Водночас після аварії на ЛАЕС жителі Соснового Бору вишикувалися в чергах за йодом і грошима. "Невелика паніка в місті почалася. Народ вишикувався в аптеки в чергах за йодом і в банкомати за грошима. Люди в місті розумні, з вищою освітою, тому всі почали міркувати. У роздумах згадали про Чорнобиль. І про те, що раніше у всіх були індивідуальні засоби захисту, а зараз їх немає і тому всі зайнялися скуповуванням йоду. До речі, чим більше чиновники виступають із заспокійливими заявами, тим люди почуваються незатишніше", - пояснив 47news.ru місцевий житель Олександр.

Нагадаємо, вдень 18 грудня на другому енергоблоці ЛАЕС через розрив трубки на деаераторній установці стався викид пари в атмосферу. На станції запевняють, що він був чистим. При цьому під час аварії вітер був східним і дув саме в напрямку Естонії та Східної Фінляндії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram