ГоловнаСвіт

Іран повідомив про готовність експортувати уран до Росії

Тегеран позбавиться 9 тонн урану, щоб відповідати умовам угоди щодо скасування санкцій

Іран повідомив про готовність експортувати уран до Росії

Іран має намір у найближчі дні експортувати переважну частину виробленого у країні збагаченого урану в Росію для того, щоб домогтися зняття міжнародних санкцій відповідно до підписаних раніше угод. Про це в суботу заявив глава іранського державного відомства з атомної енергії, повідомляє "Російська служба Бі-бі-сі".

Згідно з укладеною в червні зі світовими державами угодою Іран зобов'язаний скоротити запаси збагаченого урану в країні до приблизно 300 кг.

"У наступні кілька днів близько 9 тонн збагаченого урану буде експортовано в Росію", - повідомив президент Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі державне іранське агентство новин ІРНА (IRNA).

Це приблизно той обсяг збагаченого урану, якого Тегерану потрібно позбутися, щоб відповідати умовам угоди.

Голова МАГАТЕ Юкіо Амано, відповідальний за перевірку виконання Іраном умов угоди, заявив, що зняття санкцій можливе вже в січні, до початку виборів в Ірані, намічених на лютий.

Іран вже отримав в обмін з Росії вантаж так званого "жовтого кеку" - незбагаченого уранового концентрату.

Як повідомляли, 13 жовтня парламент Ірану ухвалив законопроект на підтримку угоди про ядерну програму країни. При цьому депутати зажадали, щоб міжнародні інспектори мали лише обмежений доступ до військових об'єктів Ірану.

Нагадаємо, Іран і "шістка" міжнародних переговірників (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Росія і Китай) 14 липня досягли історичної угоди про врегулювання багаторічної проблеми іранського атома. Найскладніші переговори завершилися прийняттям спільного всеосяжного плану дій, виконання якого повністю зніме з Ірану введені раніше економічні та фінансові санкції з боку РБ ООН, США і Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram