ГоловнаСвіт

РБ ООН одностайно ухвалила резолюцію про Сирію

Протягом півроку в країні мають сформувати владу перехідного періоду

РБ ООН одностайно ухвалила резолюцію про Сирію
Фото: EPA/UPG

Рада Безпеки ООН у ніч проти суботи проголосувала на підтримку проекту резолюції, яка закріплює домовленості, досягнуті в рамках віденського процесу щодо сирійського врегулювання. Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Документ ухвалили одностайно.

У документі наголошено на потребі дотримуватися незалежності, суверенітету і територіальної цілісності Сирії та висловлено побоювання, що ситуація в цій країні буде погіршуватися, якщо не вдасться виробити його політичне рішення.

У резолюції також йдеться про важливість повної імплементації Женевського комюніке 2012 року із Сирії. У зв'язку із цим у РБ ООН закликають Групу на підтримку Сирії продовжувати дипломатичну роботу для пошуків способів припинення насильства між сирійськими урядовими військами й опозицією.

У документі сказано, що ООН слід узяти на себе організацію переговорного процесу між Дамаском і опозицією, причому старт переговорів мають призначити на січень 2016 року.

Члени РБ ООН виступають на підтримку заявленої раніше мети за шість місяців домогтися формування в Сирії влади перехідного періоду, яка представляла б усі прошарки суспільства. Проведення вільних виборів у Сирії, відповідно до плану, має відбутися протягом 18 місяців під контролем ООН і відповідно до міжнародних стандартів.

У резолюції наголошено на важливості паралельної роботи і над політичним урегулюванням кризи, і над припиненням вогню в Сирії. При цьому обидва ці питання слід вирішити якомога оперативніше.

У схваленому РБ ООН документі наголошують на важливості запобіганню терактам з боку ІД, Фронту ан-Нусра й інших угруповань, пов'язаних з ІД чи "Аль-Каїдою".

У РБ ООН закликають сторони конфлікту забезпечити доступ гуманітарних працівників у постраждалі від бойових дій райони і утриматися від атак, спрямованих на мирних жителів і цивільні об'єкти.

Нагадаємо, 17 грудня Рада Безпеки ООН одностайно прийняла резолюцію, спрямовану на боротьбу з фінансуванням тероризму, яка запроваджує санкції проти терористичної організації "Ісламська держава". Щодо осіб чи організацій, які співпрацюють з "Ісламською державою", діятимуть санкції ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram