ГоловнаСвіт

США зняли 40-річне ембарго на експорт нафти

"Республіканці" оголосили це рішення великою перемогою.

США зняли 40-річне ембарго на експорт нафти
Фото: EPA/UPG

Сенат Конгресу США в п'ятницю проголосував за ухвалення зведеного законопроекту про фінансування роботи уряду США, який передбачає витрати в розмірі $1,1трлн, податкові пільги на $680 млрд і дозвіл на експорт сирої нафти.

Як повідомляє Bloomberg, законопроект отримав 65 голосів "за".

Раніше Палата представників 316 голосами також прийняла цей законопроект.

Спікер Палати представників Пол Райан вже оголосив дозвіл на експорт нафти великою перемогою. Втім, законопроект ще має підписати президент Барак Обама, який представляє Демократичну партію, а не Республіканську.

Палата представників Конгресу з початку жовтня двічі голосувала за окремий закон про зняття заборони, але Сенат не розглядав його зокрема тому, що адміністрація президента погрожувала накласти на нього вето.

Враховуючи перенасичення світового ринку нафти, скасування цієї заборони навряд чи призведе до збільшення обсягу поставок в найближчі місяці або навіть роки, але виробники сирої нафти отримають необхідну їм гнучкість.

Нагадаємо, наприкінці червня 2014 року влада США послабила ембарго на експорт сирої нафти, введений в середині 1970-х роках. Дозвіл на поставки надлегкої нафти отримали дві компанії: Enterprise Product Partners і Pioneer Natural Resources. Тоді ж в Міністерстві торгівлі США наголошували, що політика країни з питання експорту сировини не змінилася.

Американська нафтова промисловість уже давно прагне зняти заборону на експорт, особливо після того, як у США зникла потреба в імпорті нафти завдяки розробці сланцевих родовищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram