ГоловнаСвіт

Литва відпустила розшукуваного Україною родича екс-голови БТА банку

Шурин Мухтара Аблязова попросив про притулок.

Литва відпустила розшукуваного Україною родича екс-голови БТА банку

Вільнюський окружний суд звільнив з-під арешту громадянина Казахстану Сирима Шалабаєва, якого розшукує Інтерпол за запитом України. Шалабаєв - шурин екс-голови казахстанського БТА банку Мухтара Аблязова.

Шалабаєв подав прохання про отримання притулку, тому питання про екстрадицію вирішуватимуть після того, як Литва ухвалить рішення із цього питання. Справу розглядали на закритих засіданнях.

Нагадаємо, в липні Шалабаєва затримали литовські посадові особи, він більш ніж два роки перебуває в розшуку Інтерполу. Раніше Високий суд Лондона засудив Шалабаєва до 18 місяців позбавлення волі за неповагу до суду, але той утік.

Сирим Шалабаєв раніше вів справи екс-банкіра Мухтара Аблязова, якого утримують у в'язниці на півдні Франції з дня його арешту влітку 2013 року на підставі запитів влади України і Росії про його видачу за звинуваченням у фінансових махінаціях. Аблязов вважає звинувачення політично мотивованими.

МВС України розслідує справу проти Аблязова за статтями 190 (шахрайство в особливо великих розмірах) та 191 (розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Справу відкрили кілька років тому. Аблязова звинувачують у тому, що як власник і топ-менеджер банку він привласнив великі суми, за рахунок грошей вкладників фінансував власні проекти. Значна частина коштів була виведена через офшорні компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram