ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

58% росіян заощаджують на харчуванні через кризу, - опитування

Більшість громадян РФ визнає, що в країні економічна криза.

58% росіян заощаджують на харчуванні через кризу, - опитування
Россияне
Фото: EPA/UPG

Число росіян, яким доводиться заощаджувати на харчуванні й інших щоденних витратах, сягнуло 58%, більшість громадян РФ вважає, що в Росії економічна криза.

Про це свідчать результати опитування, проведеного "Левада-центром".

Під час аналогічного опитування рік тому тільки 37% заявляли про труднощі з купівлею продуктів і повсякденними видатками. Аналогічну тенденцію зараз спостерігають у разі придбання товарів тривалого користування: 57% учасників опитування зізналися, що купують дешевші товари або взагалі відмовляються від їх придбання через кризу (таких було 38% рік тому).

Нарешті, понад третина росіян (36%) скоротила витрати на розваги і відпочинок або повністю відмовилася від цього (22% рік тому). 18% вирішили не купувати автомобіль, житло або нерухомість за містом, 13% почали економити на освітніх і медичних послугах або ж відмовилися від них. Ще 9% почали витрачати свої заощадження.

61% росіян витрачає на харчування половину чи дві третини доходів сім'ї (40% і 21% відповідно). 23% витрачають на їжу менш ніж половину сімейного бюджету, а 9% - навпаки, майже весь бюджет.

80% учасників опитування заявили, що в Росії зараз економічна криза (15% упевнені у зворотному). При цьому більшість у першій групі готується до тривалої кризи: "щонайменше два роки" (22%) або "буде дуже тривалою, її наслідки даватимуться взнаки протягом багатьох років" (21%).

Нагадаємо, 14 грудня повідомляли, що росіяни стурбовані наслідками "повороту на Схід".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram