ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські правозахисники назвали небезпечним закон про право ігнорувати рішення ЄСПЛ

Голова Московської Гельсінської групи побоюється виключення Росії з Ради Європи.

Російські правозахисники назвали небезпечним закон про право ігнорувати рішення ЄСПЛ
Людмила Алексеева
Фото: http://yhrm.org

Голова Московської Гельсінської групи, правозахисниця Людмила Алексєєва назвала небезпечним закон, підписаний президентом РФ Володимиром Путіним, який дозволяє Конституційному суду Росії ігнорувати рішення міжнародних судів.

Про це вона розповіла в інтерв'ю радіостанції "Говорит Москва".

"Оцінюю це рішення як дуже сумне і небезпечне, бо це порушення тих зобов'язань, які ми взяли на себе, вступаючи в Раду Європи. Це дає формальне право членам Ради Європи нас звідти виключити", - пояснила Алексєєва. На її думку, це показує залежність Конституційного суду від виконавчої влади. "Обмежили наше право на правосуддя, тому що сотні тисяч наших громадян, обурені рішеннями наших некомпетентних судів, звертаються до Європейського суду і виграють", - додала правозахисниця.

Раніше 15 грудня Путін підписав закон, що встановлює пріоритет вердиктів Конституційного суду над рішеннями Європейського суду з прав людини. Згідно з документом, КС РФ самостійно вирішує, чи можливо виконати на території Росії "рішення міждержавного органу захисту прав і свобод людини". Для цього запит у КС буде робити федеральний орган виконавчої влади, який захищає інтереси Росії під час розгляду в міжнародному суді скарг проти РФ. Держдума ухвалила закон у грудні, опісля його схвалила Рада Федерації.

Росія в лютому 1996 року підписала Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод, а також кілька протоколів до неї. Ратифікувавши ці угоди, вона визнала юрисдикцію ЄСПЛ і зобов'язалася виконувати його рішення. Відповідні положення згодом внесли до низку законів і кодексів, що зробило постанови ЄСПЛ підставою для перегляду раніше винесених судових рішень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram