ГоловнаСвіт

Не менш ніж 28 людей загинули в Сирії внаслідок авіаударів

Сирійські чи російські бойові літаки обстрілювали місто, поки що не відомо.

Принаймні 28 цивільних осіб загинуло внаслідок обстрілу та авіаударів у передмістях Дамаска, Сирія, оточеного сирійськими повстанцями в неділю, 13 грудня, повідомляє агентство AFP.

Повідомляють, що обстрілу зазнала, зокрема, школа в місті Дума, двоє дітей загинули, десятки людей поранені. Багато будівель зруйновані, на вулицях лежать убиті та поранені.

Результати авіанальоту 13 грудня, Дума
Фото: EPA/UPG
Результати авіанальоту 13 грудня, Дума

Державні сирійські ЗМІ повідомляють, що внаслідок мінометного обстрілу з боку повстанців у районах Дамаска, що перебувають під контролем урядових військ, у неділю загинули чотири людини, у тому числі маленька дівчинка.

Хто саме завдавав авіаударів - сирійські чи російські бойові літаки, поки що не відомо.

Нагадаємо, протистояння сирійського президента Башара Асада і його супротивників почалося в 2011 році й переросло в повномасштабну громадянську війну. Повстанці вважають його винуватим у жорсткому придушенні спочатку мирних протестів і використання збройних сил проти беззбройних маніфестантів під час першого етапу внутрішнього конфлікту. Громадянська війна в Сирії, за оцінками правозахисників, призвела до загибелі понад 240 тис. осіб і масового відтоку біженців з країни. Під час конфлікту силу набрало терористичне угруповання ІД.

9 грудня повідомляли, що внаслідок перемир'я, укладеного між низкою представників помірної сирійської опозиції і Дамаском, повстанці залишають місто Хомс і передають його під контроль сирійської армії.

Тоді ж президент РФ Володимир Путін висловив сподівання, що під час кампанії боротьби з бойовиками "Ісламської держави" не знадобиться використовувати ракети з ядерними боєголовками.

Росія проводить військову операцію в Сирії з кінця вересня. Цілями авіаударів Кремль називає позиції ІД та інших терористичних угруповань, проте Москву неодноразово викривали в брехні про цілі авіаударів.

30 жовтня Путін доручив перевірити і заповнити запаси засобів захисту громадян від ядерних, хімічних і бактеріологічних загроз. Незадовго до цього він заявив, що розміщення ПРО біля російських кордонів загрожує ядерному потенціалу країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram