ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ходорковського звинуватили в організації вбивств

Слідком РФ вважає, що екс-голова ЮКОС наказав убити двох людей через їхню діяльність проти його компанії.

Ходорковського звинуватили в організації вбивств
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Слідчий комітет Росії (СКР) звинуватив колишнього голову компанії ЮКОС, опозиціонера Михайла Ходорковського в організації вбивств мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова і керуючого компанією "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" Євгенія Рибіна.

Про це повідомляє сайт СКР.

За версією слідства, Ходорковський доручив співробітникам убивство Пєтухова і Рибіна, оскільки їхня службова діяльність суперечила інтересам ЮКОС.

У повідомленні СКР сказано, що жодне важливе рішення в ЮКОС не ухвалювали без команди Ходорковського.

"Причому для слідства абсолютно очевидно, що ці злочини скоювалися з корисливих мотивів. Зокрема організувати вбивство Пєтухова було вирішено у зв'язку з його законними вимогами як мера Нефтеюганська до нафтової компанії "ЮКОС" повернути приховані від держави податки. Замах на підприємця В'ячеслава Рибіна був пов'язаний з ініційованими ним позовами до ЮКОС про стягнення шкоди, заподіяної незаконною діяльністю цієї нафтової компанії", - йдеться в повідомленні СКР.

За вбивство мера Нефтеюганська і голови компанії "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" до відповідальності притягнули Леоніда Невзліна, Олексія Пічугіна, Геннадія Цигельника, Євгена Решетнікова і Володимира Шапіро.

8 грудня Ходорковського викликали на допит в СК у справі про вбивство мера Нефтеюганська й оголосили у федеральний розшук.

Улітку цього року СКР відновив розслідування кримінальної справи про вбивство Пєтухова "у зв'язку з нововиявленими обставинами". Мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова вбили 26 червня 1998 року.

Голову компанії "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" Євгенія Рибіна вбили 5 березня 1999 року.

Раніше цього тижня Ходорковський заявляв про непричетність до вбивства мера Нефтеюганська. Нагадаємо, що напередодні Генпрокуратура РФ запідозрила Ходорковського в екстремізмі

Михайло Ходорковський у 1997-2004 рр. був співвласником і головою нафтової компанії "ЮКОС". 25 жовтня 2003 року його заарештували за звинуваченням у розкраданнях і несплаті податків. Ходорковський провів в ув'язненні більш ніж 10 років, після чого наприкінці 2013 року був помилуваний російським президентом Володимиром Путіним. Після звільнення Ходорковський поселився зі сім'єю у Швейцарії, де отримав посвідку на проживання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram