ГоловнаСвіт

Влада Туреччини наказала ВПС не використовувати повітряний простір Сирії

Путін наказав розкрити "чорний ящик" збитого російського Су-24 тільки в присутності зарубіжних фахівців

Влада Туреччини наказала ВПС не використовувати повітряний простір Сирії
Подбитый Турцией российский Су-24
Фото: twitter.com/HaberturkTV

Уряд Туреччини наказало військово-повітряним силам республіки не використовувати повітряний простір Сирії до "другої політичної директиви".

Про це повідомляє газета Hurriyet з посиланням на джерела в турецьких силових структурах.

За даними видання, після знищення 24 листопада російського бомбардувальника Су-24 турецькі літаки жодного разу не порушували сирійський кордон. Таке рішення Анкара ухвалила в рамках політики щодо зниження напруженості і недопущення інцидентів, схожих на ситуацію з російським Су-24.

При цьому, за словами співрозмовника газети, наступну операцію турецьких ВПС у повітряному просторі Сирії може санкціонувати тільки вище політичне керівництво республіки.

Напередодні міністр оборони РФ Сергій Шойгу продемонстрував президенту Володимиру Путіну параметричний самописець знищеного Су-24, виявлений за день до цього в Сирії. Російський лідер наказав розкрити "чорний ящик" тільки в присутності зарубіжних фахівців, а до його розшифровки залучити всіх охочих. Президент РФ уточнив, що дані з самописця допоможуть встановити траєкторію руху літака від зльоту і до падіння.

Після знищення Су-24 для захисту російських літаків до Сирії перекинули зенітний ракетний комплекс С-400, а до берегів САР прибув крейсер "Москва".

Російський бомбардувальник збили турецькі F-16 24 листопада. Анкара стверджує, що два Су-24, національна приналежність яких була невідома, наблизилися до кордонів турецького повітряного простору. Згідно із заявою Туреччини, пілотів протягом п'яти хвилин 10 разів попереджали через канал екстреного зв'язку; у результаті один з літаків змінив маршрут, а інший порушив турецький повітряний простір і був збитий.

У міноборони РФ стверджують, що Су-24 не порушував повітряні кордони Туреччини і жодних попереджень не отримував. Бомбардувальник впав на сирійській території за 4 кілометри від кордону. Пілота вбили сирійські бойовики після катапультування, а штурман бомбардувальника отримав травми, але був врятований під час спільної операції російських і сирійських спецпризначенців. У рамках пошукової операції також загинув російський морпіх.

Після цього Росія ввела стосовно Туреччини санкції: президент РФ Володимир Путін заборонив роботодавцям з 1 січня 2016 року брати на роботу турецьких громадян. Крім цього, президент обмежив діяльність турецьких організацій у Росії, заборонив і обмежив зовнішньоекономічні операції, що передбачають ввезення до Росії окремих видів турецьких товарів.

Раніше Росія оголосила про припинення дії безвізового режиму з Туреччиною з 1 січня 2016 року. Міністерства закордонних справ обох країн закликали громадян утриматися від поїздок до Туреччини і до Росії.

При цьому Туреччина вводити санкції проти росіян відмовилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram