ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ходорковський заявив про свою непричетність до вбивства мера Нефтеюганська

Російський опозиціонер відмовився брати участь у слідчих діях за запитом Слідкому РФ

Ходорковський заявив про свою непричетність до вбивства мера Нефтеюганська
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Колишній глава нафтової компанії ЮКОС, опозиціонер Михайло Ходорковський заявив про свою непричетність до вбивства мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова у 1998 році.

Про це повідомляє ТАСС.

"Про саме вбивство Пєтухова інформації більш ніж достатньо у відкритих джерелах. Скажу коротко: вбивство розкрили того ж року, якого і скоїли. Знайшли виконавців, заарештували, потім відпустили і вбили", - сказав Ходорковський на прес-конференції в офісі "Відкритої Росії".

Він також нагадав, що було кілька версій скоєння злочину. За версією Ходорковського, звинувачення проти нього і співробітників компанії сфальсифіковано 2003 року після його "виступу з приводу корупції". Крім того, він зазначив, що причина переслідування полягає в його опозиційній діяльності.

Як інформує РИА Новости, Ходорковський заявив, що після смерті матері не вважає себе пов'язаним зобов'язанням не займатися політикою.

На запитання журналістів, чи готовий він брати участь у слідчих діях за запитом Слідчого комітету Росії (СКР), Ходорковський відповів, що не збирається "брати участь у цьому шоу".

7 грудня батькові колишнього олігарха Борису Ходорковському прийшла повістка, якою Михайла Ходорковського як обвинуваченого запрошують 11 грудня на допит у справі вбитого мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова. Пізніше у Twitter колишній голова ЮКОС розмістив повідомлення з СКР, в якому йшлося, що на допиті йому висунуть звинувачення в організації вбивства Пєтухова. За повідомленням "Интерфаксу", Ходорковського оголошено у федеральний розшук.

Мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова вбили вранці 26 червня 1998 року по дорозі на роботу. Незадовго до цього він звинуватив ЮКОС (у Нефтеюганську розташовувався основний актив ЮКОСу - "Юганскнефтегаз") у несплаті податків у місцевий бюджет і зажадав порушити проти компанії кримінальну справу. У 2006 році винним в організації вбивства Пєтухова визнали колишнього главу відділу служби безпеки ЮКОСу Олексія Пічугіна.

30 червня офіційний представник СКР Володимир Маркін повідомив про відновлення розслідування кримінальної справи про вбивство мера Нефтеюганська "у зв'язку з нововиявленими обставинами". За словами Маркіна, замовником вбивства Пєтухова, а також "низки інших особливо тяжких злочинів" міг виступати Ходорковський.

Нагадаємо, раніше в середу Ходорковський заявив, що революція в Росії неминуча.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram