ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова Слідкому РФ виступив за смертну кару

Росія досі законодавчо не скасувала смертну кару

Голова Слідкому РФ виступив за смертну кару
Бастрыкин

Голова Слідчого комітету Росії (СКР) Олександр Бастрикін заявив, що особисто виступає за введення страти за тяжкі злочини.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Ліберали починають міркувати: потрібна смертна кара, не потрібна, що вище, що краще, що по-християнськи, що не по-християнськи. Я особисто виступаю за смертну кару, насамперед як людина. Я вважаю, що людям, які скоюють такі тяжкі злочини, не місце на землі", - заявив він.

Бастрикін розповів про свою позицію на засіданні громадської та консультативної рад управління СКР в Удмуртії на заході, присвяченому пам'яті Андрія Касимова, який загинув, захищаючи сестру від педофіла.

"Я не боюся критики, коли починають критикувати мене або тих, хто такі думки висловлює. Не треба лицемірити. Зло має бути покараним. Забрав чуже життя, тим більше життя дитини, - заплатиш своїм", - пояснив він.

Бастрикін також зазначив, що він працює в правоохоронних органах з 1975 року і зі свого досвіду знає, що такі люди "через усе переступлять, вони не переступлять тільки через власне життя".

"Але ми живемо в тому світі, в якому живемо, підкоряємося тим законам, які діють. Слідчий комітет завжди підкоряється духу і букві закону", - додав глава СК.

Мораторій на страту в Росії введено з 1999 року, але фактично її не приводили у виконання з 1996 року, коли указом президента усіх засуджених до смертної кари помилували.

Конвенція "Про створення Ради Європи", до якої Росія приєдналася у 1996 році, передбачає зобов'язання скасувати такий вид кримінального покарання, як смертна кара. При цьому сам протокол №6 до Конвенції з прав людини, який накладає заборону на смертну кару, з 1998 року чекає ратифікації у Держдумі. Росія досі законодавчо не скасувала смертну кару.

Нагадаємо, у листопаді в РПЦ допустили застосування смертної кари у виняткових ситуаціях. А наприкінці жовтня екс-віце-президент РФ закликав розстріляти студентку, яка планувала долучитися до ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram