ГоловнаСвіт

Венесуельська опозиція отримала кваліфіковану більшість у парламенті

Опозиція може висловити вотум недовіри віце-президенту і членам уряду Венесуели

Венесуельська опозиція отримала кваліфіковану більшість у парламенті
Венесуэла
Фото: wikipedia.org

Венесуельська опозиція за підсумками парламентських виборів отримала кваліфіковану більшість, тобто понад 100 місць, у Національній асамблеї (парламенті) країни.

Про це свідчать дані, надані національною виборчою радою Венесуели.

Згідно з цією інформацією, опозиційна коаліція "Круглий стіл демократичної єдності" посяде 107 зі 167 місць. Єдиній соціалістичній партії Венесуели, яка складається із послідовників покійного президента Уго Чавеса, дістанеться 55 місць.

Ще три мандати отримають представники корінних народів, які, за деякими даними, також пов'язані з опозицією.

Не визначено долю ще двох мандатів. Якщо вони дістануться опозиції, то вона в цілому контролюватиме 112 місць, тобто більш ніж дві третини.

Маючи понад 100 мандатів, опозиція може висловити вотум недовіри віце-президенту і членам уряду. Крім того, вона отримує право призначати керівників у різні державні інститути влади. Для внесення змін до Конституції та призначення нових суддів верховного суду потрібно мати більш як 111 голосів.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро обговорив з чавістами план дій після поразки на виборах. На його думку, в політичному житті країни відкривається "новий етап", і він буде непростим.

"Контрреволюція здобула перемогу у Національній асамблеї, - заявив Мадуро. - Ситуація складна, нам треба згуртувати лави у союзі військових і цивільних сил".

Президент запропонував провести масштабні дебати, щоб "знайти вирішення поставлених перед країною проблем" і "відновити нову революційну більшість".

Опозиція домоглася успіху на тлі економічних проблем, з якими зіткнулася Венесуела. Після падіння світових цін на нафту, яка є головним джерелом валютних надходжень, у країні відзначається інфляція і дефіцит споживчих товарів.

Парламентські вибори відбулися в неділю, 6 грудня. До списків виборців було внесено близько 19,4 млн громадян, явка склала 74,25%. За перебігом голосування стежили як місцеві, так і іноземні спостерігачі, в тому числі від Союзу південноамериканських націй (УНАСУР), Боліваріанського альянсу для Америк (АЛБА) і Співтовариства країн Латинської Америки і Карибського басейну (СЕЛАК). Про будь-які значні порушення не повідомлялося.

Парламент нового скликання розпочне свою роботу у січні 2016 року строком на п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram