ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Син Ердогана відкинув звинувачення Росії в купівлі нафти в ІД

Білал Ердоган заявив, що Башар Асад торгує нафтою з ІД.

Син Ердогана відкинув звинувачення Росії в купівлі нафти в ІД
Билал Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Син президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, бізнесмен Неджмеддіна Білал Ердоган відкинув звинувачення Росії, буцім він і його родина отримують прибуток за рахунок контрабанди нафти з підконтрольних "Ісламській державі" (ІД) територій у Сирії й Іраку.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми будуємо офіси в Стамбулі. Ми не маємо бізнесу в Середземномор'ї, Сирії чи Іраку", - заявив він в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera, розповідаючи про проблеми, з якими стикається його бізнес.

"ІД є ворогом моєї країни. ІД - це ганьба. Вона показує мою релігію в поганому світлі. Вони (бойовики ІД - ред.) не репрезентують іслам, і я не вважаю їх мусульманами", - зазначив Білал.

Білал, один із чотирьох дітей президента Ердогана, має бізнес у сфері логістики й управляє декількома нафтовими танкерами через свою компанію та партнерство в інших фірмах. Однак він заперечує, що зараз його компанія здійснює будь-які вантажоперевезення. За його словами, зараз його компанія реалізує контракт будівництва "річкових танкерів" для російського клієнта, але не управляє кораблями сама. Він також відкинув припущення, що його брат Бурак міг перевозити нафту з підконтрольних ІД територій.

"У нього є вантажне судно, але воно не може бути використане як танкер", - зазначив Білал.

Окрім того, Білал заявив, що президент Сирії Башар Асад отримує прибуток від продажу нафти ІД. "Якщо ви простежите за нафтою ІД, ви знайдете Асада".

Раніше Дамаск звинуватив турецький уряд, який виступає за скинення Асада, в тому, що він дозволив бойовикам ІД провезти контрабанду з північної Сирії.

"Те, що сталося з російським винищувачем, було неприємним, але потрібно зосередитися на реальних проблемах: ІД і майбутнє Сирії", - додав Білал.

Раніше російські ЗМІ припустили, що Білал безпосередньо залучений до торгівлі нафтою з ІД і що Туреччина збила російський Су-24, щоб захистити цей бізнес контрабанди нафти.

Білал приїхав до Італії на початку цього року разом із дружиною та сім'єю, щоб закінчити докторантуру в місті Болонья. Критики звинувачують його у втечі з Туреччини через попередні скандали, пов'язані з незаконними доходами. Сам він заперечує будь-які порушення. За його словами, він перебуває в Італії, щоб сконцентруватися на своїх дослідженнях.

Нагадаємо, 3 грудня Ердоган пообіцяв довести нафтову змову Росії й ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram