ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ІД представила план розвитку та управління самопроголошеним халіфатом

За деякими оцінками, сукупний щоденний дохід ІД становить $80 млн.

ІД представила план розвитку та управління самопроголошеним халіфатом
Боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) опублікувала 24-сторінковий документ, в якому викладено джихадистські наміри розвитку самопроголошеного халіфату.

Про це повідомляє The Guardian.

Серед іншого, в документі йдеться про намір терористів створити окремі табори для діючих угруповань, ветеранів бойових дій і дітей. Неповнолітніх із захоплених ісламістами територій планують учити поводитися зі стрілецькою зброєю з метою їх подальшого перетворення на "левенят халіфату" - релігійних фанатиків.

Нагадаємо, що в березні хлопчик з ІД стратив імовірного ізраїльського шпигуна.

Крім того, ІД планує запустити спеціальні програми розвитку охорони здоров'я, освіти, промисловості та пропаганди.

The Guardian зазначає, що екстремістська організація гостро потребує фахівців у галузі бухгалтерського обліку, які необхідні для контролю за основними статтями доходів ІД - виробництво на нафтових об'єктах і роботи в районах археологічних розкопок.

Відповідно до витягів з документа, перелічені заходи спрямовані на перетворення ІД на "централізований халіфат" з об'єднаним угрупованням місцевих і зарубіжних радикально налаштованих бойовиків.

Раніше в грудні швейцарська газета Tribune de Geneve оцінила загальний щоденний дохід екстремістів у $2 млн. Ця сума складається з коштів, що їх отримують бойовики від продажу нафти і конфіскованого майна, а також від викрадень людей із метою викупу.

Крім того, 7 грудня аналітики американського дослідного центру IHS опублікували дослідження, згідно з яким щомісячний дохід ІД сягає $80 млн. З них близько 50% доходу приносять податки на комерційну діяльність на підконтрольних організації територіях і конфіскація земель і власності.

"Ісламська держава" влітку 2014 року захопила значну частину Сирії та Іраку та проголосила там халіфат. Проти ісламістів у цих країнах на землі воюють урядові сили, курдські формування, а також добровольчі загони ополченців. У 2014 році міжнародна коаліція на чолі зі США почала повітряну операцію проти ІД. З 30 вересня 2015 року в бомбардуваннях позицій бойовиків у Сирії бере участь Росія, яку не раз викривали в обстрілі позицій супротивників президента Сирії Башара Асада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram