ГоловнаСвіт

В Іспанії стартувала передвиборна кампанія

За прогнозами, парламентські вибори можуть покласти край двопартійній системі в Іспанії

В Іспанії стартувала передвиборна кампанія
Мариано Рахой

В Іспанії офіційно стартувала виборча кампанія напередодні загальних виборів, запланованих на 20 грудня.

Про це повідомляє euronews.

За даними останніх опитувань, найбільшою популярністю користується владна права Народна партія на чолі з діючим прем'єр-міністром Маріано Рахоєм. НП може розраховувати на 28,6% голосів потенційних виборців, але цього недостатньо, щоб отримати абсолютну більшість. Тому очікується, що виникне необхідність формування коаліції.

Поки політичні сили не заявляють про те, з ким готові вести переговори. Місцеві аналітики вважають, що партнером НП може стати правоцентристська партія "Громадяни", що посідає в опитуваннях третє місце. Її кандидатів готові підтримати 19% опитаних.

Трохи більше виборців - близько 21% - можуть проголосувати за Іспанську соціалістичну робітничу партію. За останні кілька місяців соціалісти помітно втратили свої позиції. У жовтні їх готові були підтримати понад 25% виборців.

На четвертому місці за популярністю - ліва партія "Подемос" ("Ми можемо"). Її готові підтримати близько 16% виборців.

Результати опитувань показують, що нинішні вибори можуть покласти край двопартійній системі, коли формуванням кабінету по черзі займалися Народна партія та соціалісти.

Нагадаємо, що одним з викликів новому уряду Іспанії стане вирішення ситуації із Каталонією, яка має намір домагатися повної незалежності від Мадрида.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram