ГоловнаСвіт

У Данії проходить референдум з питання тіснішої взаємодії з ЄС

Найближчим часом у Данії пройде ще один плебісцит.

У Данії проходить референдум з питання тіснішої взаємодії з ЄС
Ларс Локке Расмуссен
Фото: EPA/UPG

У Данії сьогодні проходить референдум про зміну внутрішньої політики та політики в галузі юстиції. Данці вибирають, приєднається країна до загальноєвропейського регулювання цих сфер чи збереже своє право неучасті, закріплене в договорі про Євросоюз.

Про це повідомляє euronews.

Скандинавське королівство 1992 року погодилося на вступ у Євросоюз, але домоглося для себе особливих умов. Зокрема не брало участі у спільній оборонній політиці, а також у галузі права, внутрішніх справ і валютного регулювання. Крім того, Данія відмовилася перейти на євро, зберігши крону. На референдумі 2000 року населення висловилося за збереження цієї політики. Це вже всьоме данці ухвалюють на загальному плебісциті важливі рішення з питань євроінтеграції, причому п'ять разів громадяни країни сказали "ні" і двічі "так".

Якщо на нинішньому референдумі більшість вибере варіант "так", Данія муситиме ратифікувати 22 загальноєвропейські нормативні акти. Вони зачіпають такі аспекти, як робота спільної поліції Європол, боротьба з кіберзлочинністю, торгівлею людьми, дитячою порнографією і шахрайством.

Останні опитування громадської думки показували, що прихильники і противники винесеної на референдум ініціативи розділилися майже порівну. Проте близько 30% жителів країни за день до референдуму не визначилися з вибором, і саме від них залежатиме результат голосування.

Немає одностайності в питанні, винесеному на референдум, і серед політиків. Зокрема правоцентристський уряд Ларса Локке Расмуссена пропонує скасувати частину тих особливих положень, які стосуються Данії та закріплені 1993 року в європейському законодавстві. Антиіммігрантська Данська народна партія, яка в парламенті підтримує адміністрацію Расмуссена, закликає голосувати негативно, щоб зупинити тим самим "подальшу передачу суверенітету Брюсселю".

Окрім того, на думку данських євроскептиків, позитивний підсумок референдуму призведе до того, що ЄС буде контролювати міграційну політику Данії, хоча офіційно всі рішення з питання міграції Копенгаген залишає за собою. Інформаційна кампанія противників референдуму проходить під гаслом "Більше ЄС - ні, дякую!". Головний аргумент прихильників тіснішої взаємодії з ЄС полягає в тому, що в разі негативного результату референдуму Данія перестане бути членом агентства боротьби зі злочинністю Європолу. Частина данців вважає, що проблеми транскордонного тероризму і глобальної міграційної кризи не можуть вирішуватися країнами поодинці.

Дільниці для голосування відчинені до 20:00 за місцевим часом (21:00 за Києвом).

У серпні 2015 року уряд Данії заявив про проведення ще одного референдуму - про приєднання королівства до загальноєвропейської політики колективної безпеки та оборони. Влада оголосила, що обидва референдуми повинні пройти до 2017 року - до британського референдуму про вихід із ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram