ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Міноборони РФ звинуватило Туреччину в масштабних закупівлях нафти в ІД

Турки у свою чергу вказали на зв'язок між нафтою ІД і Росією

Міноборони РФ звинуватило Туреччину в масштабних закупівлях нафти в ІД
Нефтедобыча
Фото: profinance.kz

Заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов заявив, що основним споживачем викраденої "Ісламською державою" (ІД, ІДІЛ) в Сирії та Іраку нафти є Туреччина.

Про це повідомляє РИА Новости.

При цьому, за словами Антонова, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і його сім'я залучені в систему незаконних поставок чорного золота.

Як повідомляє Интерфакс з посиланням на заступника начальника Генштабу ЗС РФ Сергія Рудського, російська сторона виявила три основні маршрути транспортування нафти від терористів ІД в Сирії на територію Туреччини.

"Виявлено три основні маршрути транспортування нафти на територію Туреччини з підконтрольних бандформуванням ІД районів Сирії та Іраку", - заявив Рудський. За словами Рудського, в ісламістів є щонайменше 8,5 тис. автоцистерн, які перевозять до 20 тис. барелів нафти в день.

У свою чергу заступник голови Антонов сказав, що відомство оцінює доходи ІД від торгівлі нафтою у $2 млрд на рік. "Вони (бойовики ІД) заробляють близько двох мільярдів доларів щороку, витрачаючи ці кошти на наймання бойовиків по всьому світу, забезпечення їх зброєю, технікою та озброєнням», - сказав Антонов, додавши, що доходи від продажу нафти є одним з найважливіших джерел діяльності терористів у Сирії.

"Для перемоги над ІДІЛ необхідно завдати потужного, нищівного удару по джерелах його фінансування", - заявив Антонов.

Тим часом, дослідження Євросоюзу показали, що сирійський підприємець, який є посередником у купівлі нафти сирійським режимом в ІД, водночас є субпідрядником однієї з найбільших російських енергетичних компаній. Про це повідомляє турецьке агентство "Анадолу".

Турецьке агентство підкреслює, що "під час огляду списку осіб, яких рішенням Ради міністрів ЄС від 7 березня було включено у "чорний список" через співпрацю з режимом Асада і посередництво в закупівлі режимом нафти в ІД, чітко висвітлюється трикутник нафта-торгівля-терор".

Так, за даними "Анадолу", до списку санкцій ЄС включено ім'я одного з акціонерів сирійської компанії HESCO Engineering and Construction, бізнесмена Джорджа Хасвані, який має близькі зв'язки з режимом Асада, грає посередницьку роль в закупівлі режимом нафти в ІД, і водночас, уклавши договір субпідряду з провідною російською енергетичною компанією "Стройтрансгаз", отримує вигоду від режиму.

"Торгівля нафтою між цими двома сторонами (ІД і Сирією) є предметом обговорень вже протягом тривалого часу. Сирійський уряд виплачує зарплату жителям Ракки, обидві сторони спільно використовують електростанцію. У цьому світлі абсолютно правдоподібними виглядають твердження про торгівлю нафтою між ІД і режимом", - розповів "Анадолу" Пет Такер, директор Африканського відділення The Economist Intelligence Unit (аналітичний підрозділ журналу Economist), що базується в Лондоні.

"Однією з осіб, які здійснюють торгівлю нафтою з ІД, є володар подвійного громадянства Росії і Сирії Джордж Хасвані, якого мінфін США звинуватив у тому, що він купував у ІД нафту в інтересах сирійського режиму. Це відомо, про це йдеться і в заяві мінфіну США. Нехай спочатку вони нададуть відповідь на це", - заявив Ердоган турецьким ЗМІ на полях 21-ї Конференції ООН зі зміни клімату в Парижі.

У список компаній, пов'язаних із нафтовим сектором Сирії, рахунки яких заморозили з боку ЄС, входять: Syrian Trading Oil Company (Sytrol), General Petroleum Corporation, Deir ez-Zur Petroleum Company, EblaPetroleum Company, Dijla Petroleum Company, Syrian Petroleum Company, Mahrukat Oil Company, Syrian Company for Oil Transport, The Baniyas Refinery Company, The Homs Refinery Company, Tri Oceans Trading.

Минулого тижня міністерство фінансів США внесло в "чорний список" чотирьох осіб, в тому числі двох громадян РФ і шість компаній. Вони звинувачуються у сприянні сирійському уряду та здійсненні посередництва із закупівлі нафти з боку сирійського режиму від ІД.

У "чорному списку" опинився і Джордж Хасвані, якого мінфін США звинуватив у тому, що він сприяв продажу нафти ІД сирійському режиму.

Минулого тижня Ердоган відкинув звинувачення РФ у купівлі Туреччиною нафти в ІД і, зі свого боку, звинуватив Росію в нафтовій змові з ІД.

Також нагадаємо, що в лютому 2015 року Радбез ООН заборонив купувати нафту в ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram