ГоловнаСвіт

Британська спецслужба зізналася в хакерській діяльності

Британський Центр урядового зв'язку займався кіберстеженням як у своїй країні, так і за кордоном

Британська спецслужба зізналася в хакерській діяльності
Великобритания

Центр урядового зв'язку (ЦУЗ) Великобританії вперше зізнався в суді, що займається комп'ютерним хакерством.

Про це пише The Financial Times.

Кілька інтернет-компаній та активістів, які виступають за дотримання норм про конфіденційність інформації, подали скаргу до спеціального трибуналу, який розглядає справи про зловживання органів влади.

Поки справу не почали розглядати, ЦУЗ відмовлявся підтвердити або спростувати, чи допускав він у своїй роботі хакерські прийоми (клас операцій Computer Network Exploitation, CNE). Проте потім відомство зробило кілька офіційних зізнань, уточнивши, що таку діяльність вело не тільки стосовно об'єктів у своїй країні, а й за кордоном.

ЦУЗ заявив про використання "стійких" закладок CNE, які функціонують у зараженому пристрої і передають потрібну інформацію протягом тривалого періоду, і "непостійних" процесів, коли закладка припиняє існування наприкінці інтернет-сесії користувача.

Провайдери і організація Privacy International стверджують, що дії ЦУЗ є незаконними, і просять суд досліджувати питання про те, чи дотримувалися норми внутрішнього законодавства та акти про захист прав людини під час встановлення шкідливих програм.

Позивачі також висловили побоювання з приводу шпигунства через мобільні пристрої. У письмових доказах є посилання на свідчення колишнього підрядника американських спецслужб Едварда Сноудена. Він розповів, зокрема, про програму Nosey Smurf, що дозволяє за допомогою встановленого хакерського ПО активувати мікрофон на смартфонах.

У свою чергу, ЦУЗ наполягає, що використання CNE є законним. Спецслужба стверджує, що не займалася невибірковим масовим стеженням. Як приклад свого успіху центр згадав, що до вересня 2015 року завдяки цій діяльності було розкрито шість імовірних терористичних змов.

ЦУЗ зазначає, що в деяких випадках CNE може бути єдиним способом отримання розвідувальної інформації про терористичну діяльність підозрюваного або про серйозний злочин на території іншої країни.

Центр урядового зв'язку (Government Communications Headquarters, GCHQ) - британська спецслужба, відповідальна за ведення радіоелектронної розвідки і забезпечення захисту інформації урядових органів і збройних сил.

Технології спецслужб, насамперед американських, зі збору та відстеження даних інтернет-користувачів зазнали серйозної критики після масових викриттів Сноудена, який отримав тимчасовий притулок у Росії. Згідно з його даними, силові відомства таємно стежили за користувачами сервісів Google, Facebook, Microsoft, Yahoo, Skype, YouTube, PalTalk, AOL і Apple, причому всі компанії добровільно надавали доступ до своїх даних. У результаті програму, що отримала назву PRISM, уряд Барака Обами згорнув.

Нагадаємо, в червні 2014 року повідомлялося, що викриття Сноудена знизили ефективність британських спецслужб, у том числі і ЦУЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram