ГоловнаСвіт

Польща має намір домагатися визнання акта Росія-НАТО недійсним

Німеччина розцінює відмову від акта Росія-НАТО як конфронтаційну поведінку щодо Москви.

Польща має намір домагатися визнання акта Росія-НАТО недійсним
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

Варшава має намір домагатися визнання недійсним Основоположного акта Росія-НАТО 1997 року.

Про це заявив голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв'ю "Газеті Виборчій".

"Це була угода політичного характеру, юридично необов'язкова для виконання, ухвалена в інших міжнародних реаліях. Ми наполягаємо на вирівнюванні рівня безпеки", - сказав міністр. Ващиковський також повідомив, що Німеччина розцінює відмову від Основного акта Росія-НАТО як конфронтаційну поведінку щодо Москви.

"Але тоді питання: про чий комфорт ви дбаєте більше? Про державу, яка в союзі з вами, є членом НАТО і ЄС, чи про державу, яка поза цими структурами і веде вже третю війну: з Грузією, Україною і тепер у Сирії?" - сказав голова польського МЗС.

Основоположний акт про взаємні відносини, співпрацю і безпеку між Росією і ООН підписано 1997 року. Сторони зобов'язалися "спільно будувати міцний і всеосяжний світ у євроатлантичному регіоні на принципах демократії і безпеки".

24 листопада російський бомбардувальник Су-24 був атакований двома турецькими винищувачами F-16 і збитий ракетою "повітря-повітря" через порушення турецького повітряного простору. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв назвав одним із наслідків таких дій Туреччини загострення відносин Москви і НАТО.

Захід звинувачує Росію у веденні військових дій на Донбасі, Москва, незважаючи на численні докази, відкидає цю інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram